CDH gijzelt Bart De Wever

Bart De Wever © /
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Waagt CDH de sprong en stapt de partij van voorzitter Benoit Lutgen en ontslagnemend minister Joëlle Milquet in een centrum-rechtste regering met informateur Bart De Wever? Ten laatste overmorgen kennen we het antwoord.

Afgelopen weekend heeft de PS alles op alles gezet om de CDH te overtuigen om informateur Bart De Wever niet te depanneren en niet in een centrum-rechtse regering te stappen. De Wever moet nu dringend een antwoord krijgen van CDH-voorzitter Benoit Lutgen. Het ziet ernaar uit dat de Franstalige humanisten op dit ogenblik niet anders doen dan de informateur gijzelen.

‘De PS bepaalt het spel,’ zei MR-ondervoorzitter Gerard Deprez dit weekend. ‘Ik denk niet dat CDH ja zal zeggen aan De Wever. ‘

Ik denk niet dat CDH ja zal zeggen aan De Wever

Gerard Deprez

‘Ik ben verbaasd dat N-VA al haar energie in CDH steekt. Die partij is even centrum-rechts als Poetin een supporter is van de Rode Duivels,’ zei Alexander De Croo (Open VLD) in het VTM Nieuws. ‘CDH is een centrum-linkse partij die nauw aansluit bij de PS.’

De kans dat CDH alsnog ingaat op het voorstel van Bart De Wever om samen met N-VA, CD&V en MR een centrum-rechtse regering te vormen, lijkt klein. Zonder CDH is de gedroomde coalitie van De Wever onmogelijk.

Rest dan nog een noodscenario met Open VLD maar die partij heeft al gezegd dat ze op alle niveaus wil meebesturen of op geen enkel. In de Vlaamse coalitievorming zijn ze niet uitgenodigd. Anderzijds staat MR absoluut niet te springen om als enige Franstalige partij in een federale regering met drie Vlaamse partners te stappen.

CDH is even rechts als Poetin een supporter is van de Rode Duivels

Alexander De Croo

De informateur stapt overmorgen naar de koning voor allicht zijn laatste rapport. Hij werkt aan een nota die moet dienen als basis voor de verdere vorming van een regering. Naar verluidt richt de nota zich vooral op sociaal-economische thema’s.

Als De Wever er niet in slaagt de basis te leggen voor een centrum-rechtse regering, liggen de kaarten opnieuw erg moeilijk. De PS staat te springen om de fakkel over te nemen. Dan komt een klassieke tripartite in zicht, zonder N-VA dus. Maar ook dat ligt bijzonder moeilijk.

Het water tussen PS en MR is erg diep nu de Franstalige liberalen in Wallonië en Brussel naar de oppositie verwezen zijn. Het ligt ook niet voor de hand om de grote overwinnaar aan Vlaamse kant buitenspel te zetten, zeker niet nu de verkiezingen nog maar een maand achter de rug zijn.

Partner Content