Catherine De Bolle bijt van zich af over aanslagen Parijs

Catherine De Bolle © Belga

Het over-en-weer van brieven en rapporten tussen het Comité P en de veiligheidsdiensten over de aanslagen in Parijs is nog niet ten einde.

De discussie tussen het Comité P en de veiligheidsdiensten sleept al enkele weken aan. Aanleiding was een kritisch tussentijds rapport waarin onder meer aan de kaak wordt gesteld dat de federale politie al in 2014 wist dat de broers Abdeslam radicaliseerden, maar het dossier geen prioriteit gaf.

Intussen gingen al verschillende brieven en reacties over en weer, onder meer vanuit de politietop en het federaal parket, maar ook vanuit OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. Tegelijk stelden verschillende leden van de parlementaire opvolgingscommissie van het Comité P zich al openlijk vragen bij het onderzoek van het comité, dat te eenzijdig zou zijn en te weinig rekening houdt met de moeilijke omstandigheden waarin de veiligheidsdiensten moeten werken.

Weerwerk

Die teneur zou ook weerklinken in de inhoudelijke reactie van politietopvrouw Catherine De Bolle. Op ruim negentig pagina’s biedt zij weerwerk, verdedigt ze haar diensten én heeft ze kritiek op de werkwijze van het Comité P, zo blijkt volgens parlementsleden die maandagavond inzage kregen in het rapport.

Naar verluidt stelt De Bolle vragen bij de manier waarop de ondervragingen van politiemensen gebeurden, over de weergave van bepaalde verklaringen, over de betrouwbaarheid van sommige bronnen en over elementen die al dan niet weerhouden werden.

Het Comité P krijgt nu de kans om nog één keer te reageren op de reactie van De Bolle, zo werd dinsdag volgens verschillende betrokkenen beslist. De resultaten daarvan zullen dan behandeld worden in een gemengde commissie die de leden van de opvolgingscommissie en van de onderzoekscommissie samenbrengt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content