Casa opent kliklijn voor werknemers

De directie van de winkelketen Casa heeft een telefoonlijn geopend waarop werknemers hun collega’s die buiten de lijntjes kleuren, kunnen verklikken.

De directie van de winkelketen Casa heeft een telefoonlijn geopend waarop werknemers hun collega’s die buiten de lijntjes kleuren, kunnen verklikken. Dat bericht Le Soir.

De zaakvoerders is gevraagd om de “klikprocedure” duidelijk zichtbaar op te hangen en ze te laten ondertekenen door het personeel. De ongeoorloofde praktijken die gemeld kunnen worden, zijn duidelijk omschreven (niet betaalde goederen, afwezigheid, …). De procedure laat de verklikkers ook toe om bewijzen te leveren via scan bijvoorbeeld.

‘Big Brother is watching you’

De directie rechtvaardigt haar beslissing door de vele misbruiken die ze vastgesteld heeft. De vakbonden laken dat een klimaat van wantrouwen wordt gecreëerd binnen de onderneming. Ook organisatie-psycholoog, Fredrik Anseel (UGent), vindt dit geen goed idee, zo zegt hij bij Hautekiet op Radio 1: “Als werkgevers met deze verdeel-en-heers-strategie hopen meer controle te krijgen op hun werknemers, dan zijn ze fout. Dit is ‘Big Brother is watching you’ en dat zal de sfeer niet ten goede komen” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content