Carwash countert sproeischaamte

Wie na een vakantierit de voorruit moet schoonmaken, verspilt vandaag minder water in de carwash.
Gert Verhoeven

Wie sproeischaamte ervaart bij het wassen van de wagen, kan best uitwijken naar een professionele carwash, laat sectororganisatie Traxio weten. Daar wordt tot 90 % van het gebruikte water gerecycleerd.

Hoewel men het aantal wasbeurten van een wagen best beperkt in uitzonderlijk droge periodes, zijn er ook argumenten om een voertuig af en toe schoon te maken. Vooral de combinatie van intense warmte en insecten die tegen voorruiten en lichtunits vliegen, kunnen de zichtbaarheid beperken. De dode insecten zijn immers moeilijk te verwijderen met de ruitenwissers. Wie de wissers toch inschakelt, ziet vaak strepen, krassen en heeft nog een slechter zicht op de weg. 

Water hergebruiken

Als het niet anders kan, is een wasbeurt bij een professionele carwash de beste optie. Dergelijke bedrijven bufferen niet alleen regenwater, ze recycleren met grote filterinstallaties ook tot 90 % van het water dat wordt gebruikt gedurende het wasproces. Afhankelijk van het type wasstraat en de grootte van het voertuig (grote SUV of kleine stadswagen) kost een wasbeurt 500 liter water.

Ongeveer 10 % daarvan is ‘vers’ water. Wie thuis met de tuinslang aan de slag gaat, heeft al 100 liter nodig om de wagen één keer af te spoelen, in principe doe je dat voor en na de wasbeurt. Dat maakt ruim 200 liter, tegenover een carwash die ‘slechts’ 50 liter verbruikt, zo rekent de sectororganisatie voor. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content