Café De Muze stopt ermee

© Facebook Jazzcafé De Muze
Stijn Tormans

Totale verrassing in de caféwereld: De Muze, zowat het bekendste café van het land, houdt er na vijftig jaar mee op. Dat vertelde cafébaas Jan Van Den Braak aan Knack. Financiële problemen liggen aan de oorzaak.

De Muze is misschien wel het bekendste café van het land. In 1964 werd het cafe opgericht door Walter Masselis en Tone Pauwels. Al snel wordt het een toevluchtsoord voor heel wat artiesten. De Muze wordt in heel België beroemd. Wanneer er in 1967 brand uitbreekt, is dat overal groot nieuws. Na de brand neemt de huidige eigenaar Jan Van Den Braak het café over.

Heel wat artiesten, van Simon Vinkenoog tot John Lee Hooker, traden ooit in De Muze op. Maar het was vooral het café van Ferre Grignard. Ferre nam er zijn eerste plaat op en woonde er bijna.

In 1993 werd het café helemaal herbouwd. Maar het bleef een vaste waarde binnen de Antwerpse caféscene. Heel regelmatig werden er nog jazzoptredens gegeven. Het café viert deze maand zijn vijftigste verjaardag. Het lijkt, totaal onverwacht, meteen ook het einde van een stuk geschiedenis. Hoe het nu verder moet, is niet bekend.

Stijn Tormans

Update:

‘Er is weinig aan te doen. Ik heb het 50 jaar volgehouden, maar de kosten lopen te hoog op. In de zomermaanden was er weinig volk. Als je de kosten dan niet kunt betalen, zit je met intresten, krijg je problemen met RSZ en btw en deurwaarders’, zegt zaakvoerder Jan Van Den Braak van de bekende verzamelplek voor kunstenaars. Hij bevestigt dat voor het faillissement een curator werd aangesteld: ‘Morgen worden koffiemachine, computer en alles opgehaald om openbaar verkocht te worden’.

Maar het café gaat niet dicht zonder een groot feest: ‘Iedereen is vandaag uitgenodigd om mee een hoop muziek te maken. De muzikanten verzorgen zo mijn laatste wens. Ik ben wel kapot’. Het is erg onduidelijk wat er verder met het café in het zestiende-eeuwse pand zal gebeuren. Alleszins wil Van Den Braak dat het café, bekend vanwege zijn schaars verlichte interieur met onder meer treinbanken, dat het artistieke karakter blijft.

‘Alleen maar met mijn toelating mag ‘De Muze’ verder blijven gaan. Ik wil geen horecaman die er enkel bier wil verkopen. Cultuur moet er kunnen blijven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content