Burgemeester Vorst over situatie gevangenis: ‘Ziet hier strategie van N-VA achter?’

Militairen arriveren aan de gevangenis van Vorst, tijdens de algemene staking van 9 mei 2016. © Belga

‘Als we de gevangen in deze toestand blijven behandelen, zullen ze volgens mij nog meer haat tegen de maatschappij voelen,’ zo ventileert de burgemeester van Vorst zijn ongerustheid over de toestand in de gevangenis.

De situatie in de gevangenis van Vorst en van Sint-Gilles blijft onveranderd, door de staking van de cipiers. Voor beide instellingen zijn er dit weekend opnieuw 20 militairen en 110 politieagenten ter beschikking, meldt de politiezone Brussel Zuid. De gedetineerden mogen nog altijd geen wandelingen maken en bezoeken zijn schaars.

“Er zijn ondertussen wel enkele bezoeken geweest van familie en er was ook een vraag om bezoeken van de kinderen te organiseren, maar in de huidige situatie is dat niet mogelijk. Het vraagt nu al enorme inspanningen om de gevangen af en toe een half uur te geven om zich te douchen”, vertelt Marc-Jean Ghyssels, burgemeester van Vorst. De PS-burgemeester ziet de situatie somber in. “Net als vorig weekend heb ik opnieuw een schrijven gericht aan premier Charles Michel, want weekends als deze zijn erg explosief. Als ik dan de verklaringen hoor van Justitieminister Koen Geens, word ik echt ongerust en stel ik me zijn competenties toch wel in vraag.”

Hij vraagt zich af of er een strategie achter zit van de federale regering en dan vooral N-VA: ‘Willen ze hiermee nog meer snijden? Als dat zo is, dan is het alvast met medeplichtigheid van de MR, die gegijzeld wordt.’

‘Gevangenen zullen nog meer haat voelen’

“Als we de gevangen in deze toestand blijven behandelen, zullen ze volgens mij nog meer haat tegen de maatschappij voelen wanneer ze mogelijk vrij komen en zullen ze nog gewelddadiger zijn. Hierdoor laten we toe dat sommigen nog makkelijker radicaliseren. De afgelopen twintig dagen hebben we het klimaat van onze gevangenissen verwoest. We zullen maanden of jaren nodig hebben om dit te herstellen”, klaagt de burgemeester van Vorst.

Leger en federale politie nemen taken over van lokale politie in gevangenis Jamioulx

In de gevangenis van Jamioulx, in de provincie Henegouwen, hebben de federale politie en het leger de taken overgenomen van de lokale politie. Die moet dit weekend immers een aantal folkloremarkten in Gerpinnes en Thuin begeleiden, terwijl de cipiers in de Waalse gevangenissen nog altijd staken.

De folkloremarkten vallen dit jaar uitzonderlijk samen en trekken traditioneel duizenden bezoekers. De burgemeester van Ham-sur-Heure-Nalinnes, waar de gevangenis zich bevindt, besliste dan ook versterking te vragen van de federale politie. Die krijgt het hele weekend versterking van militairen uit de kazerne van Spa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content