Koen Meulenaere

Burgemeester van Gent

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De volgende burgemeester van Gent heet Guy Verhofstadt.

In de vorige Knack, een eeuwigheid geleden, stond een interessant interview met Daniël Termont, de burgemeester van Gent. Wij onthouden onder meer volgende leerrijke passage: ‘Ik bezoek ontzettend veel straatfeesten en wijkkermissen, maar Siegfried Bracke heb ik daar nooit ontmoet. En ik hoor van zijn buren dat ze hem ook nog niet gezien hebben.’

Let wel: dit komt niet van een of andere kletsmajoor of columnist, wat veelal hetzelfde is, nee, het is de burgemeester die het zegt. Het hóófd van de Gentse politie. En nu mag dat korps wel vooral in het nieuws komen omdat zijn commissarissen ladderzat achter het stuur kruipen en meer vluchtmisdrijven plegen dan een bisschop ontucht, maar in deze zaak van valsadresvoering zijn wij toch geneigd rechtsgeldigheid te verbinden aan een uitspraak van de baas der blauwhemden.

Bracke komt alleen in Gent om alvast de tafel te delen met Lisbeth Imbo, die hem dan nadien kritisch ondervraagt op de VRT-radio. Marina Nuyts, nochtans ook officieel ingeschreven te Gent, heeft er nog nooit overnacht. Dat weten wij, omdat wij geïnspireerd door de praktijken van een kwaliteitskrant als The Sunday Times een observatiepost hebben ingesteld in de Pater Van Henxthovenstraat in Mol, en die Marina verblijft elke avond daar. Een normaal mens noemt dat Gentse adres van het echtpaar Bracke bedrog.

Maakt de bicolore Bracke een kans op de tricolore sjerp bij de verkiezingen van komend jaar, nu socialisten en groenen lang op voorhand een kartel hebben gesloten? De mening van de huidige burgervader: ‘Ik denk niet dat de inwoners van deze stad erop zitten te wachten dat een would-be Gentenaar hier de plak komt zwaaien. Een van de vragen is wat de dissidente Vlaams Belangers van de Belfortgroep gaan doen. Maken ze zelf een lijst? Sluiten ze aan bij N-VA? Er wordt gezegd dat N-VA misschien een kartel zal maken met CD&V, als tegenwicht voor het onze. Dan zal meneer Bracke volgend jaar een lijst mogen aanvoeren met de belangrijkste Vlaams Belangmandatarissen én de restanten van de CD&V, die de voorbije jaren aan interne ruzies ten onder is gegaan.’

De volgende burgemeester van Gent heet dus Guy Verhofstadt. Die twee kartels zullen geen van beide de meerderheid halen, zodat Open VLD haar coalitiepartner voor het uitkiezen heeft. Hans-Dietrich Genscher is in West-Duitsland op deze wijze veertig jaar minister van Buitenlandse Zaken geweest, hoewel zijn liberale FDP zelden tien procent van de stemmen behaalde. In Gent wordt het betaalmiddel niet de portefeuille van Buitenlandse Zaken, die is er niet meer sinds de dood van Keizer Karel, maar wel de burgemeestersstoel. En die zal naar Verhofstadt gaan en niet naar Mathias De Clercq. Tot zover deze gewaagde voorspelling, en zo ze volgend jaar uitkomt, zullen wij niet nalaten ze van onder het stof te halen.

Overigens is de architect of de architecte Rieke Jacobs, bekend van de slagzin ‘Ik kak op Knack’, met zijn of haar werkzaamheden begonnen aan het historische pand dat het Joenk gaat bewonen en dat zijn vrienden, zoals gebruikelijk, zullen betalen. Het gevolg is een verpestende stank op de Lievekaai, want dat hele gebouw is zo rot als het karakter van zijn nieuwe bewoner en stinkt als de hel naar bedorven champignons en braakwekkende schimmels.

Rieke Jacobs, we mogen in dit verband hopen dat hij of zij alleen op Knack kakt, heeft de poorten van het huis wijd open gezwierd om een minimum aan frisse lucht binnen te laten, maar het gevolg is niet dat het binnen frisser wordt maar wel dat het buiten onfrisser wordt. Niet meer te harden, een walgelijke lijkengeur van verderf en verval. Eigenaars uit de buurt hebben hun eigen woning inderhaast te huur gezet of achtergelaten, en zijn de stad uitgevlucht.

Het kartel dat de renovatiepremie voor oude privéwoningen in het middeleeuwse stadscentrum optrekt, dat wordt het kartel dat samen met Open VLD de volgende meerderheid vormt in Gent.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content