Brusselse tunnels: ‘Tolheffing invoeren om herstellingen te financieren, kan niet’

Stefaniatunnel © BELGA

‘Een tolheffing invoeren om herstellingen te financieren, kan niet.’ Dat heeft Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Zijn partijgenoot en Brussels minister Guy Vanhengel had eerder deze week een voorstel in die richting gelanceerd.

“Een tolheffing invoeren om herstellingen te financieren, kan niet”. Dat heeft Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Volgens hem vragen de mensen een oplossing voor het probleem van de tunnels. “Maar Brussel kan dat doen en zal dat doen”, aldus Keulen.

Ook in het Vlaams Parlement werd er woensdag gediscussieerd over de situatie in de Brusselse tunnels en over de eventuele invoering van een tolheffing in bepaalde tunnels. In antwoord op vragen van Karin Brouwers (CD&V) en Annick De Ridder (N-VA) zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dat op het Overlegcomité woensdagochtend is gezegd dat het maar zou gaan om een “denkoefening” en dat er tegen volgende week meer duidelijkheid zou komen vanuit Brussel.

Voor Open Vld-parlementslid Marino Keulen is het alvast duidelijk. “Een tolheffing voor herstellingen, kan niet”, klonk het. Een opvallende uitspraak, rekening houdend met het feit dat zijn partijgenoot Guy Vanhengel in de Brusselse regering zit. Maar Keulen is er wel van overtuigd dat Brussel de kwestie kan en zal oplossen. N-VA-minister Weyts is het alvast eens met Keulen. “Als je een tolheffing niet invoert voor een betere infrastructuur of dienstverlening, maar om te behouden wat er is, is dat gewoon een belastingverhoging”.

Ook minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had zich in De Ochtend al uitgesproken tegen een dergelijk voorstel. “Een tolheffing in de Brusselse tunnels zou niet serieus zijn. We hebben net een staatshervorming achter de rug waar Vlaanderen zwaar heeft moeten inleveren en Brussel een half miljard euro heeft bijgekregen.’

Het Overlegcomité van deze ochtend, waarbij de verschillende overheden samen hebben gezeten om het dossier te bespreken, is niet meteen uitgeraaid op een groot succes. Na afloop kwam er geen concrete beslissing uit de bus. Wel was er wat wrevel tussen het Brusselse en het fedrale niveau.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageerde “kwaad en vol onbegrip” op de anonieme kritiek die binnen de federale regering te horen valt op de Brusselse aanpak van de problemen met de tunnels. Hij vermoedt een demarche van premier Charles Michel en neemt die op de korrel. ‘De schuld bij de Brusselse regering leggen op een moment dat overleg tot concrete oplossingen moet leiden in het belang van alle burgers, dat doet vragen rijzen over de welwillendheid van deze federale regering ten aanzien van alle belgen’, sneert hij.

Daarop kreeg Vervoort nog een sneer van federaal minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant, die de kritiek ‘onwaar en onrechtvaardig’ noemt. Ze vindt dat Vervoort een mistgordijn wil optrekken om zijn eigen verantwoordelijkheid te camoufleren.

‘Grensoverschrijdende uitdagingen vragen grensoverschrijdende oplossingen’

Voor het wekelijkse vragenuurtje werd het Vlaams Parlement toegesproken door Europees commissaris Mariane Thyssen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Europa staat voor een aantal grensoverschrijdende uitdagingen, zoals migratie, terrorisme en klimaatverandering. Die uitdagingen vragen een grensoverschrijdende oplossing. “Zich verschuilen achter muren of landsgrenzen heeft geen zin”. Dat zei Thyssen in het Vlaams Parlement.

Zonder het dossier bij naam te noemen, verwees Thyssen ook naar de vraag van Vlaanderen om de Oosterweel-investering uit de begroting te houden. Thyssen belooft alvast meer duidelijkheid over de behandeling van PPS-constructies om zo meer rechtszekerheid te creëren.

Voor Europees Commissaris Marianne Thyssen is het duidelijk. Om grote uitdagingen zoals de klimaatverandering en de vluchtelingencrisis aan te pakken, is méér Europa nodig, niet minder. Het gaat om “grensoverschrijdende uitdagingen, waarop we alleen met grensoverschrijdende oplossingen een antwoord zullen vinden”. Uitdagingen zoals migratie of terrorisme kennen volgens Thyssen geen grenzen, “dus heeft het ook geen zin om ons te verschuilen achter muren of landsgrenzen”.

Omdat Thyssen als Europees Commissaris ook bevoegd is voor Eurostat, het Europese orgaan dat belast is met statistieken, verwees ze ook naar de discussie over de veranderde boekhoudkundige regels rond PPS-constructies (publiek-private samenwerkingen). Ook in Vlaanderen moesten daardoor enkele grote PPS-projecten, denk aan het miljardenproject voor de scholenbouw, plots opgenomen worden in de eigen begroting. Die herklassering heeft meteen een impact op de budgettaire plannen en afspraken van Vlaanderen.

De Vlaamse regering doet er daarnaast alles aan om voor het Oosterweel-project een uitzondering te krijgen van Europa. De regering wil de bouwkost voor het Antwerpse project, een kost die oploopt tot 500 miljoen euro en meer vanaf 2017, buiten de begroting houden en hoopt daarvoor op een groen licht vanuit Europa.

Thyssen sprak zich daar in haar speech niet over uit. Wél is het zo dat er binnen Eurostat een task force is opgericht om lidstaten geval per geval duidelijkheid te verschaffen over PPS-overeenkomsten. Eurostat heeft ook de opdracht gekregen “modelcontracten op te stellen die aan alle voorwaarden voldoen om de investeringen buiten de rekeningen van een overheid te houden”. Doel daarbij is vooral om een grotere “duidelijkheid en rechtszekerheid” te krijgen rond de bestaande regels.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois herhaalde zijn vraag om grote investeringsprojecten over een langere periode dan de eigenlijke constructieperiode te kunnen afschrijven. Verder toonde Bourgeois zich verheugd dat er gewerkt wordt aan een groter rechtszekerheid rond de PPS-projecten. “Ik ben blij dat u gaat voor meer rechtszekerheid en voor modelcontracten”, aldus Bourgeois.

De komst van Marianne Thyssen inspireerde ook onze cartoonist Het Orakel van Knack.be.

Vlaams Parlement nodigt ook Frans Timmermans uit

Het Vlaams Parlement heeft ook de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans uitgenodigd voor een toespraak in het Vlaams Parlement. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois bekendgemaakt tijdens het bezoek van eurocommissaris Marianne Thyssen aan het Vlaamse halfrond woensdag.

Het Vlaams Parlement bouwt stilaan een traditie uit in het uitnodigen van internationale gasten. Eurocommissaris Marianne Thyssen was woensdag de vierde in het rijtje na gewezen Europees president Herman Van Rompuy, Nederlands minister-president Mark Rutte en Markku Markkula, voorzitter van het Comité van de Regio’s. Bedoeling is dat ook eurocommissaris Frans Timmermans (bevoegd voor Betere Regelgeving, Interinstitutionele Betrekkingen, Rechtsstatelijkheid en het Handvest van de grondrechten) dit najaar het Vlaams Parlement komt toespreken. Er is daarover al een contact geweest met de Nederlandse commissaris. Een concrete datum is er nog niet.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content