Brusselse Rainbowhouse vraagt N-VA na te denken over haar waarden

N-VA-voorzitter Bart De Wever © Belga

Na de kritiek die Bart De Wever op 23 maart in Terzake had op de Berberse minderheid, roept het Rainbowhouse Brussels de N-VA op haar waarden in overeenstemming te brengen met het charter van de Belgian Pride die de partij heeft onderschreven. ‘De uitlatingen zijn strijdig met de basisprincipes van de mensenrechten.’

Tijdens dat gesprek heeft Bart De Wever volgens het Rainbowhouse Brussels uitlatingen gedaan die de Berberse minderheid “op een zeer expliciete manier stigmatiseren” en in een vergelijking brengen met de Aziatische gemeenschappen, die hij presenteert als de ‘goede immigratie’.

“Hoewel deze uitlatingen geen directe oproep tot geweld bevatten, zijn zij stigmatiserend, en zetten zij aan tot vijandigheid tegen de betreffende minderheid. Op die manier zijn zij strijdig met de basisprincipes van de mensenrechten”, klinkt het in een persbericht.

De koepel van de holebi- en transgenderverenigingen (LGBTQI) in het Brussels gewest merkt op dat geen enkel lid van de N-VA zich tegen deze verklaringen van Bart De Wever heeft gekant. “Dit gebrek aan reactie leidt ons tot de conclusie dat de N-VA, in zijn geheel, achter dit soort stigmatiserende uitlatingen staat, en zo de indruk wekt dat er volgens hen een schaal van tolerantie en acceptatie bestaat tussen de verschillende minderheden en gemeenschappen in België. Met helemaal onderaan de ladder, de Berbers, ergens in het midden de Aziatische gemeenschap en een beetje hoger, waarom niet, de LGBTQI-personen.”

“Eén minderheid ter discussie stellen, brengt de emancipatie en inclusie van àlle minderheden in gevaar”, aldus het Rainbowhouse Brussels.

De koepel nodigt de N-VA daarom uit tot een diepgaande reflexie over haar waarden om ze in overeenstemming te brengen met die van het charter van de Belgian Pride die ze heeft ondertekend, aldus François Massoz-Fouillien, woordvoerder van het Rainbowhouse Brussels.

Alan De Bruyne, coördinator van de Belgium Pride, preciseert dat de N-VA-wagen zaterdag niet zal geweerd worden uit de parade.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content