Brusselse jongeren helpen strand- en stadscoaches in Blankenberge

Een groep Brusselse jongeren informeert badgasten in Blankenberge over de coronamaatregelen © RTBF

Een tiental Brusselse jongeren heeft afgelopen weekend geholpen met de lokale strand- en stadscoaches in Blankenberge. Daarmee wilden de jongeren een signaal geven dat iedereen gelijk is, ongeacht origine, wat belangrijk was na de incidenten in Blankenberge afgelopen weken.

De actie maakte deel uit van een project van ‘peer-to-peer support’, waarbij een groep jongeren een andere groep jongeren helpt.

De jongeren van het strand- en stadscoachteam zijn verantwoordelijk voor het informeren van mensen over de coronamaatregelen. De samenwerking kwam er nadat er in Blankenberge een hevige vechtpartij had plaatsgevonden tussen jongeren van een Brusselse jeugdbende en de lokale politie.

‘Enerzijds wilden deze Brusselse jongeren zich distantiëren van dat gedrag en wilden ze tonen dat niet elke jongere in Brussel zo is. Anderzijds wilden de jongeren van ons strandteam tonen dat iedereen op dezelfde manier gesensibiliseerd wordt om zich aan de COVID-maatregelen te houden en dat er niet wordt gediscrimineerd’, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Beide groepen jongeren hebben de samenwerking als positief ervaren. ‘De Blankenbergse jongeren waren lovend over de gedrevenheid van de Brusselse jongeren. De Brusselse jongeren waren dan weer opgetogen over onze crowd control-aanpak’, aldus Dumery.

Ook Brahim Lhichou, een straathoekwerker die de Brusselse jongeren bijeenbracht om te helpen bij de preventie in Blankenberge, zei dat het een positieve ervaring was. Toch is hij niet gelukkig met de uitspraak van de burgemeester, die stelde dat de jongeren met hun initiatief wilden tonen ‘dat niet elke jongere in Brussel zo is’.

‘We zijn naar Blankenberge gekomen om onze jongeren te beschermen en om te tonen dat via dialoog en samenwerking uitzonderlijke zaken mogelijk zijn. Zoals we dat dit weekend hebben bewezen. Het was een verrijkende ervaring voor iedereen’, benadrukt Lhichou.

Partner Content