Brussels Airlines schrapt maandag helft van de vluchten

Brussels Airlines dient ingebrekestelling in als staking doorgaat, vakbonden furieus © belga

owat de helft van de vluchten die Brussels Airlines maandag had gepland, is geschrapt wegens de aangekondigde staking. Van de 12.500 verwachte passagiers, werden 3.500 boekingen geannuleerd.

Dat laat woordvoerster Kim Daenen weten.

De melding komt nadat de vakbonden de stakingsactie bevestigden. Maandag vanaf 5u wordt 24 uur gestaakt door het vliegend personeel van Brussels Airlines.

De staking komt er uit onvrede over het uitblijven van oplossingen voor de hoge werkdruk, en omdat de directie volgens de vakbonden een aantal ondertekende cao’s niet respecteert. De directie reageerde in eerste instantie ‘heel erg verbaasd’, en ging donderdag in de tegenaanval. In een brief aan de vakbonden dreigde ze met juridische stappen indien de staking niet zou worden afgeblazen tegen vrijdag om 11 uur. Mocht de staking toch doorgaan, dan zou de directie de verwachte schade – naar schatting 2,5 miljoen euro – op de vakbonden verhalen.

‘Oorlogsverklaring’

Volgens de directie hebben de vakbonden de regels niet gevolgd, omdat er onlangs tijdens een verzoeningsvergadering een pv van verzoening was opgesteld, waarna de sociale vrede normaal gegarandeerd is. De vakbonden zien dat anders. Zo’n pv is een aanbeveling en is niet hetzelfde als een akkoord tussen partijen, zegt Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB. Zelf verwijzen de vakbonden naar stakingsaanzeggingen die al sinds vorige zomer lopen bij Brussels Airlines, en die de actie van maandag coveren. ‘We staan recht in onze schoenen’, aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. ‘De aanzeggingen zijn volledig legaal ingediend’, zegt ook Paul Buekenhout van de christelijke bond ACV-Puls. De vakbondslui herhalen dat ze de ingebrekestelling ‘een oorlogsverklaring’ vinden.

Kwart van passagiers getroffen

De directie van Brussels Airlines wil niet voorlopig niet te veel meer op de kwestie ingaan. ‘De focus ligt nu volledig op de passagiers, om ervoor te zorgen dat het maandag niet te chaotisch verloopt’, aldus woordvoerster Daenen. De directie heeft bij het vliegend personeel gevraagd wie er wel en wie er niet zal werken, en ziet naar eigen zeggen toch wel werkbereidheid. Ze verwacht dat de helft van de geplande vluchten zal kunnen doorgaan. ‘De helft van de vluchten is geschrapt’, zegt Daenen. Maar de impact op de passagiers is minder groot: 9.000 van de 12.500 verwachte passagiers zou op het vliegtuig kunnen stappen. Er werden 3.500 boekingen geannuleerd, maar de woordvoerster van Brussels Airlines wijst erop dat voor een deel van die reizigers een oplossing is gevonden, zoals herboeking op een vlucht van een andere maatschappij uit de Lufthansa-groep, waartoe Brussels Airlines behoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content