Bruno Tobback: ‘Manier waarop N-VA over werkloosheid praat, is ongelofelijk droevig’

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

SP.A-voorzitter Bruno Tobback hekelt de manier waarop Siegfried Bracke en Bart De Wever de voorbije dagen over werkloosheid hebben gepraat. De SP.A-voorzitter vindt dat Bracke en De Wever bezig moeten zijn met de echte problemen van de echte mensen in plaats van te discussiëren over wie wat uitbetaalt.

“Ik vind de manier waarop Bracke en De Wever de voorbije dagen over werkloosheid hebben gepraat, vooral ongelofelijk droevig. Werkloosheid is in de eerste plaats een probleem voor een half miljoen mensen in dit land, van wie 99 procent – en wat mij betreft zelfs 99,9 procent – er liever niet zou willen inzitten. Ik ken bijzonder weinig of zelfs geen werklozen die niet veel liever een job zouden willen hebben”, aldus Bruno Tobback in De Ochtend op Radio 1.

Siegfried Bracke haalde zich de woede op de hals van onder meer de vakbonden nadat hij op zijn blog had geschreven dat de vakbonden baat hebben bij veel langdurig werklozen. “Werklozen met een langlopende uitkering, dat is voor de vakbond een zeer stabiele bron van inkomsten”, schreef Bracke. “En welk bedrijf of organisatie is niet op zoek naar een zekere, niet aflatende inkomstenstroom?”

Over de recente cv-rel zegt Tobback dat het feit dat mensen ondanks een goed cv toch niet aan de bak komen ‘het drama van de werkloosheid in dit land’ is. “Maar de hele discussie over de twee mensen in onze statistieken die hun hele leven werkloos zijn geweest en nu op pensioen kunnen gaan, en de hele discussie over wie dat nu uitbetaalt: als je je daarop concentreert, bewijs je dat je met de echte problemen van de echte mensen niet bezig bent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content