Brits parlement buigt zich over hellende Big Ben

© Reuters

Een Britse parlementaire commissie moet zich buigen over het lot van de toren van de Big Ben in Londen, die steeds schuiner komt te staan.

Een Britse parlementaire commissie moet zich buigen over het lot van de toren van de Big Ben in Londen, die steeds schuiner komt te staan. De afgevaardigden belast met het beheer van het paleis van Westminster moeten alle mogelijkheden onderzoeken om de verdere helling van de toren tegen te gaan.

Het paleis, waarvan sommige delen uit de elfde eeuw stammen, herbergt de twee kamers van het Britse parlement en wordt gedomineerd door de 96 meter hoge klokkentoren die in 1859 opgericht werd. De naam “Big Ben” komt van de 13 ton wegende klok in de toren.

Geen onmiddellijk gevaar

John Burland, expert bij het Imperial college van Londen, zei tegen de BBC dat er geen onmiddellijk gevaar bestaat. “Aan het huidige ritme duurt het 10.000 jaar voor de hoek van de toren van Pisa bereikt wordt”, aldus Burland. Volgens hem gaan de helling van de toren en de scheuren in het paleis al enkele jaren terug, en zijn ze niet te wijten aan de vijf etages tellende ondergrondse parking. Ook de nieuwe metrolijn, de “Jubilee line”, zou niet aan de oorzaak liggen.

Uit een officieel onderzoek in 2010 blijkt dat de toren in augustus 2003 begon te hellen door een nog onduidelijke reden. Ieder jaar staat de toren 0,90 millimeter schuiner. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content