Breed glimlachende Di Rupo reageert op BHV-akkoord

Het BHV-akkoord is ‘één stap’, zei een breed glimlachende Elio Di Rupo voor een begrotingsontmoeting met premier Yves Leterme.

Het akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde dat dinsdagnacht bereikt werd, is “één stap”, zei een breed glimlachende formateur Elio Di Rupo (PS) donderdag voor aanvang met een ontmoeting met premier Yves Leterme.

Leterme was iets guller met commentaar. “Het is een heel belangrijke historische doorbraak. Het is heel belangrijk en positief”, dixit de premier.

Di Rupo zit sinds 10.45 uur met premier Leterme samen om de begrotingsopmaak te bespreken. De vergadering was deze week al enkele keren uitgesteld. De hamvraag blijft wie de begroting 2012 opstelt: de uittredende regering of de nieuw te vormen regeringsploeg?

Leterme hoopt op momentum

Of het BHV-akkoord betekent dat de onderhandelaars de begroting zullen opstellen kon Leterme niet zeggen. Hij hoopt dat nu het momentum gegrepen wordt om na 15 maanden een doorbraak te bereiken in de andere domeinen die op de onderhandelingstafel liggen, luidde het aan de ingang van zijn ambtswoning.

Wathelet en Vanhengel ook aanwezig

Even voordien was CDH-staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet – met scooter – toegekomen. Ook voor hem is het BHV-akkoord “een belangrijke stap in de goede richting”. Ook hij kon niet zeggen of dit nu betekent dat de formateur en de onderhandelaars de begroting zullen opstellen. Er zijn nog belangrijke dossiers op te lossen zoals het sociaal-economische luik en de financieringswet, klonk het.

Ook minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is aanwezig op het begrotingsoverleg. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content