Bpost wil 320 functies schrappen

© belga

Bij bpost dreigt een 320-tal functies geschrapt te worden bij de ondersteunende diensten. De directie zou de herstructurering tegen eind 2016 willen afronden.

De directie van bpost wil een 320-tal functies, op een totaal van ongeveer 2.000, schrappen bij de centrale en ondersteunende diensten. Zo werd meegedeeld op een bijzonder paritair comité. Opmerkelijk: voor het eerst in de geschiedenis sluit de directie niet uit dat er naakte ontslagen zullen vallen. Hoeveel mensen er uiteindelijk hun baan zullen verliezen, zal pas na afloop van de oefening duidelijk worden. “Maar het zullen er in elk geval minder zijn dan 320”, zegt woordvoerder Piet Van Speybroeck.

Sociaal overleg

De herstructurering maakt deel uit van het Alpha-plan, waarbij sinds september de centrale en ondersteunende diensten van het bedrijf tegen het licht werden gehouden in het kader van een efficiëntie-oefening.

De directie heeft aan de vakbonden meegedeeld dat ze 320 functies wil schrappen. “Het gaat om een intentie. De herstructurering zal geleidelijk worden doorgevoerd, de bedoeling is dat ze tegen eind 2016 afgerond is”, aldus de woordvoerder.

Naast het schrappen van functies, worden andere functies binnen de centrale en ondersteunende diensten opengesteld voor interne selectie. Een personeelslid wiens functie verdwijnt, zal dus kunnen solliciteren voor een andere job. Bij de oefening zijn een 900-tal werknemers betrokken. De woordvoerder wijst erop dat rekening houdend met statutairen, met pensionering en met natuurlijk vertrek, “het aantal mensen dat uiteindelijk zijn job bij bpost zal verliezen, lager zal liggen dan 320”.

De woordvoerder wijst op het relatief groot aantal contractuelen en relatief jonge personeelsbestand in de ondersteunende diensten. Het afgelopen decennium verdwenen er jaarlijks gemiddeld 1.000 arbeidsplaatsen bij bpost, maar dat kon steeds worden opgevangen via natuurlijk vertrek of pensionering. Dat blijkt deze keer veel moeilijker. “De vermindering van functies en de sociale voorwaarden zullen deel uitmaken van het sociaal overleg”, luidde het.

Geen procedure-Renault

Een precieze timing is nog niet afgesproken. Bij de vakbonden reageert men behoedzaam op de aankondiging; ook voor hen zijn naakte ontslagen immers een nieuwigheid. “We hebben akte genomen van de aankondiging en willen nu tijd om het dossier te analyseren. We moeten bekijken wat wettelijk binnen onze mogelijkheden ligt”, verklaart Lieve Vanoverbeke van ACV-Transcom. “Voor ons is elk personeelslid evenwaardig”.

De sociale onderhandelingen vallen niet onder de procedure-Renault, want bpost is een overheidsbedrijf. De wet van 1991 is van toepassing. Ook Jean-Piere Nyns van de socialistische vakbond blijft voorzichtig. Ook hij wil de nodige tijd nemen. Bij de Maildivisie van bpost is een denkoefening aan de gang om concurrentiëler te werken, maar volgens Nyns zullen beide dossiers apart worden behandeld door de bonden. Een stakingsaanzegging is nog niet aan de orde. “Dat zou betekenen dat de onderhandelingen zijn mislukt”, zegt de ACOD’er. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content