Bourgeois wil snel duidelijkheid over Oosterweel

Bourgeois, bevoegd minister © Belga

De Vlaamse regering hoopt snel duidelijkheid te krijgen over de gunningsprocedure voor het Antwerpse Oosterweeltracé. ‘Wat de uitkomst ook is, we gaan door met het dossier’, zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Wouter Van Besien (Groen) zegt dat de regering vasthoudt aan het tracé vanwege een voorakkoord.

De Vlaamse regering wil via de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) snel duidelijkheid krijgen over de gunningsprocedure voor het Antwerpse Oosterweelproject. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Wouter Van Besien.

Voorakkoord Noriant

Vraag is onder meer of er een nieuwe aanbesteding moet komen voor de geplande werken aan de Scheldetunnel en de ringwerken op de Antwerpse linkeroever, het deel van het Oosterweelproject dat ongewijzigd is gebleven.

De Vlaamse regering heeft in 2009 een ‘Design Sign-Off’-overeenkomst, een soort voorakkoord, gesloten met de aannemersgroep Noriant om het oorspronkelijke tracé van de Oosterweelverbinding te bouwen.

Nadat de plannen na het Antwerpse referendum van 2009 gewijzigd werden van een brug naar een reeks tunnels, wilde de regering alvast een deel ervan nog steeds door Noriant laten uitvoeren, zonder een nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

Nieuwe procedure nodig

Over die gunningsprocedure probeerde voormalig minister-president Kris Peeters al duidelijkheid te krijgen bij Europa. Een kristalhelder antwoord kwam er niet, al waren er wel signalen dat er een nieuwe aanbestedingsprocedure zou nodig zijn.

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal de BAM, de instantie die instaat voor de realisatie van het Masterplan Antwerpen Mobiel, eerstdaags gesprekken aangaan met het Europese directoraat-generaal (DG) Interne Markt over de gunningsprocedure.

‘Doorgaan met dossier’

“Na dat gesprek zal de BAM zo snel mogelijk een beslissing nemen over de gunningsprocedure”, aldus Bourgeois. Daarnaast herhaalde Bourgeois ook de wil om met Europa in debat te gaan over de toepassing van de boekhoudkundige regels. Die strenge ESR-regels bemoeilijken volgens de N-VA-minister-president overheidsinvesteringen in grote infrastructuurwerken. “Maar ongeacht de uitkomst daarvan zullen we doorgaan met dit dossier”, klonk het.

‘Regering houdt vast aan Oosterweeltracé wegens voorakkoord’

Groen-parlementslid Wouter Van Besien betreurt de houding van de Vlaamse regering. Volgens hem is het ‘voorakkoord’ met Noriant (en de bijhorende mogelijkheid tot schadevergoedingen) bepalend voor het feit dat de Vlaamse regering hardnekkig vasthoudt aan het Oosterweeltracé. De Groen-voorzitter betreurt ook dat Bourgeois opnieuw “de paraplu van Europa” opentrekt. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content