Bourgeois over mogelijke verlaging Turteltaks: ‘We mogen geen illusies koesteren’

Geert Bourgeois © Belga

Het is lang niet zeker dat de energieheffing, de Turteltaks, snel verlaagd kan worden. Nu de Vlaamse regering niet in de biomassacentrale van Gent investeert, zullen andere investeringen in alternatieve energie nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen, waarschuwde Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement.

“Elke belasting die verlaagd kan worden, vindt in mij een medestander”, zei Geert Bourgeois. “Maar laten wen eerlijk communiceren: met de beslissing over BEE (de centrale in Gent, nvdr), verdwijnt de heffing niet”, vervolgde de minister-president.

Volgens Bourgeois mogen we “geen illusies” koesteren over de energieheffing. “Nu we niet in de grootschalige biomassacentrale in Gent investeren, wordt de opdracht groter en bovendien dringender. Dat wordt een zeer moeilijke oefening. We zullen op alle mogelijke alternatieve bronnen moeten inzetten, zoals zon, wind, groene warmte en diepte geothermie. En uiteraard hebben al die investeringen hun kostprijs”.

“Bovendien moeten ook nog de schulden uit het verleden worden afbetaald. Wat we met deze regering niet willen doen, is deze factuur doorschuiven naar volgende regeringen, naar de volgende generaties, naar onze kinderen en kleinkinderen”, zei Bourgeois.

“Laten we daarbij duidelijk zijn: we laten onze klimaatdoelstellingen niet los”, zei Bourgeois. Kersvers minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal een omvattend energieplan opmaken, zei Bourgeois nog. Hij verwacht ook “engagement” van alle Vlamingen, burgers en ondernemers om inspanningen te leveren om samen de klimaatdoelstellingen te halen. “Vincere insieme. Samen”, besloot Geert Bourgeois.

Tommelein: ‘Niet van plan om nieuwe schulden op te bouwen’

“Ik ga de schulden van het verleden opkuisen en ik ben niet van plan nieuwe schulden op te bouwen waarvoor de Vlaming moet opdraaien”. Dat heeft de kersverse minister van Energie Bart Tommelein in het Vlaams Parlement gezegd aan het slot van een geanimeerd debat over het Vlaamse energiebeleid.

Tommelein legt straks eed af als Vlaams minister
Tommelein legt straks eed af als Vlaams minister© BELGA

Tommelein deed nog geen grote uitspraken over zijn beleidsplannen of over een mogelijke afbouw van de energieheffing. Hij zei dat hij een energievisie zal uitstippelen en dat hij daarbij door het werk van zijn voorganger Annemie Turtelboom niet moet vertrekken van een “wit blad”.

Wél benadrukte Tommelein dat hij geen nieuwe schulden wil opbouwen en dat hij tegelijk de opgebouwde schulden uit het verleden wil “opkuisen”. Er wacht de Open Vld-minister een zware opdracht om de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen te halen na het schrappen van de biomassacentrale in Gent. “Ik wil volop inzetten op hernieuwbare energie”, aldus Tommelein. Hij voegde er nog aan toe dat hij hoopt dat zijn kinderen en kleinkinderen zullen kunnen opgroeien in een “kernenergieloze maatschappij”.

Maar hoe Tommelein de doelstellingen concreet wil halen, zal vooral voorwerp uitmaken van een plan dat hij de komende tijd wil uitwerken. Tommelein sloot zich aan bij de oproep van minister-president Geert Bourgeois aan gezinnen en bedrijven om de handen uit de mouwen te steken op het vlak van hernieuwbare energie. “Maar ook de overheid moet het goede voorbeeld geven”, aldus Tommelein.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content