BOS+: ‘Uitspraak Schauvliege is niet kort door, maar helemaal uit de bocht’

Joke Schauvliege © Belga Image

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) ligt opnieuw zwaar onder vuur na omstreden uitspraken. Bert De Somviele, directeur van de bosvereniging BOS+, reageert bijzonder scherp.

In een interview met de krant De Zondag pareert Joke Schauvliege de kritiek op haar bosbeleid en laat ze optekenen dat ‘een boom altijd de functie heeft gehad gekapt te worden’.

Die uitspraak wordt haar door bosvereniging BOS+ niet in dank afgenomen. ‘Dat was niet kort door de bocht, maar helemaal uit de bocht. Ik was ontsteld’, reageerde directeur Bert De Somviele op Radio 1.

Achterop

BOS+ heeft ook kritiek op andere uitspraken van Schauvliege in het bewuste interview. Zo zegt ze onder meer dat er in geen enkele regio in Europa is waar de bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen.

Bert De Somviele
Bert De Somviele© .

‘Dat klopt helemaal niet. Men kan het licht van de zon niet blijven ontkennen’, aldus De Somviele in De Ochtend. Hij verwijst naar een recent rapport van het Rekenhof. Dat rapport is ‘vernietigend’ voor het Vlaamse bosbeleid. Zo staat er in dat rapport dat Vlaanderen ‘duizenden hectare achterop hinkt’. ‘Dit is gewoon slecht bestuur’, aldus De Somviele.

Ontbossing

Eerder dit jaar weerlegde BOS+ in Knack al de beweringen van Schauvliege dat er in Vlaanderen ieder jaar meer bos wordt aangeplant dan gekapt. Uit de jongste Bosbarometer blijkt immers dat het bosbestand in Vlaanderen jaar na jaar krimpt en dat er eerder sprake is van ontbossing. Lees meer. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content