‘Boerka erger dan swastika? Dat was een stommiteit’

© Belga

‘Een boerka is als symbool veel erger dan een swastika,’ zei filosoof Etienne Vermeersch in een interview met De Morgen. ‘Dat ik dat heb gezegd, was een stommiteit,’ zegt Vermeersch nu.

In de Zenobijlage van De Morgen verscheen een interview met Etienne Vermeersch waarin de filosoof een hele resem opmerkelijke uitspraken deed over de islam en over het dragen van de boerka.

‘De boerka heeft met godsdienstvrijheid heel weinig te maken. Zoveel als nudisme.’ Vermeersch liet optekenen dat alle boerkadragers fundamentalisten zijn. Een boerka dragen is onnoemelijk veel choquerender dan rondlopen zonder kleren aan,’ zei Vermeersch en hij ging nog een stap verder: ‘Een boerka is als symbool veel erger dan een swastika.’

Stommiteit

Van die laatste uitspraak heeft de filosoof intussen spijt. ‘Dit was dus een stommiteit’, zegt hij nu in een reactie aan Joods Actueel. ‘ De uitspraak werd aangebracht door de interviewer en in de hitte van het debat heb ik gezegd, ‘ja dat is nog erger’. Maar achteraf gezien is dat een stommiteit, want je kan die twee helemaal niet met elkaar vergelijken. Ik zou graag hebben dat u dit aan uw lezers laat weten”.

Keppeltje

Vermeersch blijft wel een verdediger van het boerkaverbod. Hij steunt hoofdredacteur Michael Freilich van Joods Actueel in de stelling dat een boerka en een keppeltje niet vanuit dezelfde optiek benaderd mogen worden. Ook Vermeersch meent dat de keppel – in tegenstelling tot de hoofddoek, de niqab of de boerka – geen enkele negatieve connotatie heeft en inderdaad deel uitmaakt van een algemeen aanvaarde en eeuwenlange Joods-christelijke traditie in Europa, schrijft de website.

Verbod op hoofdbedekking

Om niet te discrimineren pleit Vermeersch wel voor een algemeen verbod op hoofdbedekking in scholen. ‘Omdat het nu eenmaal niet anders kan geformuleerd worden. Dat is dan zeer spijtig voor de tulband van de Sikhs en voor het keppeltje. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content