De boekenmarkt rond 100 jaar WO I draait op volle toeren en de lezer lust er wel pap van, zo blijkt uit de meest recente verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels van afgelopen week. Stefan Hertmans blijft ongenaakbaar de top 10 aanvoeren met zijn 'Oorlog en terpentijn', terwijl 'De spiegelingen' van Erwin Mortier van plaats zes doorstoomt naar plaats twee.

Dagboek van Marie

Op plaats drie staat Lize Feryn met haar 'Dagboek van Marie'. Opvallend toch hoe de spin-off van de VRT-tv-serie 'In Vlaamse velden' zo goed scoort. Feryn - die in de tv-serie het hoofdpersonage Marie Boesman vertolkte - werkte de coming of age van haar tv-personage literair verder uit én tekende er zelf de illustraties erbij. De hitparade wordt dus op de eerste drie plaatsen bezet door WO I-literatuur maar ook 'In Vlaamse velden', de afsluiter op plaats 10, gaat over diezelfde oorlog.

Wat doet oorlog met een mens?

Vandaag stelt Kunsttijdschrift Vlaanderen in het Dr. Guislainmuseum te Gent zijn themanummer over de impact van de Grote Oorlog op lichaam en ziel voor. Dit tijdschrift doet het voortaan zonder subsidies en heeft een flinke restyling ondergaan. Verschillende facetten van de Eerste Wereldoorlog komen in dit nieuwe nummer aan bod maar het meest interessant zijn de stukken over de veranderende manier waarop tegen de mentale gevolgen van oorlogsbelevenissen wordt aangekeken. Shell shock - zoals het syndroom van frontsoldaten die de wreedheid van de oorlog niet meer aankonden aanvankelijk heette - werd nu als posttraumatisch stress syndroom in de officiële psychiatrische diagnosehandboeken toegelaten. De aandoening vertoont frappante gelijkenissen met de symptomen waar verkrachte vrouwen of mishandelde kinderen wel eens onder lijden, zo blijkt.

Frank Hellemans

De boekenmarkt rond 100 jaar WO I draait op volle toeren en de lezer lust er wel pap van, zo blijkt uit de meest recente verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels van afgelopen week. Stefan Hertmans blijft ongenaakbaar de top 10 aanvoeren met zijn 'Oorlog en terpentijn', terwijl 'De spiegelingen' van Erwin Mortier van plaats zes doorstoomt naar plaats twee.Dagboek van MarieOp plaats drie staat Lize Feryn met haar 'Dagboek van Marie'. Opvallend toch hoe de spin-off van de VRT-tv-serie 'In Vlaamse velden' zo goed scoort. Feryn - die in de tv-serie het hoofdpersonage Marie Boesman vertolkte - werkte de coming of age van haar tv-personage literair verder uit én tekende er zelf de illustraties erbij. De hitparade wordt dus op de eerste drie plaatsen bezet door WO I-literatuur maar ook 'In Vlaamse velden', de afsluiter op plaats 10, gaat over diezelfde oorlog.Wat doet oorlog met een mens?Vandaag stelt Kunsttijdschrift Vlaanderen in het Dr. Guislainmuseum te Gent zijn themanummer over de impact van de Grote Oorlog op lichaam en ziel voor. Dit tijdschrift doet het voortaan zonder subsidies en heeft een flinke restyling ondergaan. Verschillende facetten van de Eerste Wereldoorlog komen in dit nieuwe nummer aan bod maar het meest interessant zijn de stukken over de veranderende manier waarop tegen de mentale gevolgen van oorlogsbelevenissen wordt aangekeken. Shell shock - zoals het syndroom van frontsoldaten die de wreedheid van de oorlog niet meer aankonden aanvankelijk heette - werd nu als posttraumatisch stress syndroom in de officiële psychiatrische diagnosehandboeken toegelaten. De aandoening vertoont frappante gelijkenissen met de symptomen waar verkrachte vrouwen of mishandelde kinderen wel eens onder lijden, zo blijkt.Frank Hellemans