Wat als piloot Charles Lindbergh de eerste fascistische Amerikaanse president was geworden?

Charles Lindbergh in 1927 bij de Spirit of St.Louis waarmee hij de eerste transatlantische vlucht realiseerde. © GF

In ‘Het complot tegen Amerika’, een van de beste romans van de Amerikaans-Joodse romancier Philip Roth en nu supervoordelig te koop in de reeks van Knacks vijf zomerthrillers, wordt de beroemde piloot Charles Lindbergh Amerikaans president die prompt een deel van zijn fascistische en antisemitische ideeën uitvoert.

Met de elfde thrilleractie van Knack kunt u vijf spannende boeken kopen rond het thema ‘Wat als…’. Werk van auteurs als Philip Roth, C.J. Sansom, Robert Harris, Michael Chabon en Brendan DuBois. Voor 5,95 euro per boek koopt u met de voordeelbon bij Standaard Boekhandel de vijf boeken. Per los deel betaalt u 7,95 euro.

Charles Lindbergh was in 1927 de eerste piloot die solo over de Atlantische Oceaan van Amerika naar Europa vloog. Alleen al daardoor werd hij wereldberoemd. Vijf jaar later kwam hij opnieuw in het wereldnieuws toen zijn zoontje van twee, Charles junior, werd ontvoerd en dood teruggevonden. Het zijn bekende verhalen.

Uitgesproken fascistisch

'Het complot tegen Amerika' is één van Knacks vijf zomerthrillers.
‘Het complot tegen Amerika’ is één van Knacks vijf zomerthrillers.© Lezersvoordeel

Minder bekend is dat Lindbergh uitgesproken fascistische overtuigingen had. Hij was antisemiet, gekant tegen elke Amerikaanse tussenkomst in Europa, had bewondering voor Hitler. Van Göring kreeg hij in 1938 de ‘Verdienstorden vom Deutschen Adler’. Een orde van verdienste die naar bekende nazi-sympathisanten ging die zich ‘um das Deutsche Reich verdient gemacht hatten’. Minder bekend ook is dat Lindbergh zonder succes werd aangezocht door de Republikeinen om president van Amerika te worden. Het zou uiteindelijk weer Roosevelt worden die het met ruime voorsprong haalde van Wendell Willkie. Lindbergh bood zich na Pearl Harbor wel aan bij het leger. Roosevelt stuurde hem wandelen.

In een van zijn beste romans, ‘Het complot tegen Amerika’, verandert Philip Roth (°1933) de historische feiten wat, maar hij blijft toch dicht bij de echte geschiedenis. Hij laat Lindbergh president worden en een deel van zijn fascistische en antisemitische ideeën uitvoeren. Neen, er is geen sprake van concentratiekampen. Maar Joodse kinderen worden wel verplicht heropgevoed om echte Amerikanen te worden tijdens een ‘vakantie’ in het Zuiden. Niemand krijgt last als hij Joden uitscheldt of ze niet toelaat in het hotel. Allemaal handig gedaan en zelfs zo dat heel wat Amerikanen het nog niet eens slecht vinden. Ook al wordt hun land een politiestaat.

Sleutelroman met verwijzing naar Bush?

Om het allemaal concreet te maken verzint Roth een familie en laat hij het verhaal vertellen vanuit het perspectief van een kind (met de naam Philip Roth) dat zich afvraagt wat er eigenlijk aan het gebeuren is. Binnen het gezin ontstaat onenigheid. Vader en moeder blijven doorgewinterde Roosevelt-trouwe democraten. Uit angst vertrekt neef Alvin naar Canada om tegen de Duitsers te gaan vechten. Hij komt als invalide terug. What if? Zoon Sandy keert tevreden weer van een heropvoedingsboerderij. Met dank aan Lindy, zoals de nieuwe president vaak wordt genoemd.

Philip Roth heeft altijd ontkend dat ‘Het complot tegen Amerika’ een sleutelroman is die verwijst naar het presidentschap van Bush. Zijn ‘wat als’ is in elk geval een intelligente, boeiende roman die je als lezer meesleurt en je hoe dan ook een pertinente vraag stelt: ‘Wat als… het mij zou overkomen?’

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content