Met de elfde thrilleractie van Knack kunt u vijf spannende boeken kopen rond het thema 'Wat als...'. Werk van auteurs als Philip Roth, C.J. Sansom, Robert Harris, Michael Chabon en Brendan DuBois. Voor 5,95 euro per boek koopt u met de voordeelbon bij Standaard Boekhandel de vijf boeken. Per los deel betaalt u 7,95 euro.

'Mist over Londen' is een van Knacks zomerthrillers. , Lezersvoordeel
'Mist over Londen' is een van Knacks zomerthrillers. © Lezersvoordeel

De Britse historicus en jurist C.J. Sansom (°1952) kreeg vooral bekendheid met 'Winter in Madrid', een succesthriller gesitueerd in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Sansom schreef ook een paar misdaadromans rond advocaat Matthew Shardlake die in het York van de zestiende eeuw spelen.

Met 'Mist over Londen' brengt hij een historische roman die in een toekomst speelt die nu verleden tijd is. We zijn in 1952 en het gerucht doet de ronde dat Hitler ziek is. Parkinson. Hij heeft de oorlog gewonnen en in Engeland is de fascist Oswald Mosley minister van Binnenlandse Zaken. Churchill leidt een ondergrondse beweging die nu en dan V-tekens op de muren achterlaat. 'Alle gebeurtenissen die plaatsvinden na 17.00 uur op 9 mei 1940 zijn denkbeeldig', meldt Sansom bij het begin van zijn thriller. In werkelijkheid werd Churchill de volgende dag premier.

Engels swastika-regime

Sansom uit met zijn boek een duidelijke wens: 'Als er ook maar één persoon is die na het lezen van mijn boek overtuigd is geraakt van de gevaren van een nationalistische politiek, dan zijn al mijn inspanningen de moeite waard geweest.' Engeland onder meer dan tien jaar swastika-regime is grauw en depressief. Er wordt gecollaboreerd en men is laf. Het wantrouwen is groot.

David Fitzgerald lijkt een grijze ambtenaar, maar hij zit in het verzet. Zijn vrouw weet daar niets van of sluit de ogen. David heeft ook niemand verteld dat hij half Joods is. Maar de Gestapo blijkt hem op het spoor.

Stof tot nadenken

Sansom is een meester in het vertellen van een goed en spannend verhaal. 'Mist over Londen' is dat op-en-top. Schrijnend schrijft hij over de morele moed van mensen in een maatschappij waar machtsmisbruik doodgewoon is. Zoals de meeste 'wat als'-romans biedt 'Mist over Londen' stof tot nadenken. Sansom doet dat in een stijlvolle, spannende roman.

Fred Braeckman

De Britse historicus en jurist C.J. Sansom (°1952) kreeg vooral bekendheid met 'Winter in Madrid', een succesthriller gesitueerd in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Sansom schreef ook een paar misdaadromans rond advocaat Matthew Shardlake die in het York van de zestiende eeuw spelen. Met 'Mist over Londen' brengt hij een historische roman die in een toekomst speelt die nu verleden tijd is. We zijn in 1952 en het gerucht doet de ronde dat Hitler ziek is. Parkinson. Hij heeft de oorlog gewonnen en in Engeland is de fascist Oswald Mosley minister van Binnenlandse Zaken. Churchill leidt een ondergrondse beweging die nu en dan V-tekens op de muren achterlaat. 'Alle gebeurtenissen die plaatsvinden na 17.00 uur op 9 mei 1940 zijn denkbeeldig', meldt Sansom bij het begin van zijn thriller. In werkelijkheid werd Churchill de volgende dag premier. Engels swastika-regimeSansom uit met zijn boek een duidelijke wens: 'Als er ook maar één persoon is die na het lezen van mijn boek overtuigd is geraakt van de gevaren van een nationalistische politiek, dan zijn al mijn inspanningen de moeite waard geweest.' Engeland onder meer dan tien jaar swastika-regime is grauw en depressief. Er wordt gecollaboreerd en men is laf. Het wantrouwen is groot. David Fitzgerald lijkt een grijze ambtenaar, maar hij zit in het verzet. Zijn vrouw weet daar niets van of sluit de ogen. David heeft ook niemand verteld dat hij half Joods is. Maar de Gestapo blijkt hem op het spoor. Stof tot nadenkenSansom is een meester in het vertellen van een goed en spannend verhaal. 'Mist over Londen' is dat op-en-top. Schrijnend schrijft hij over de morele moed van mensen in een maatschappij waar machtsmisbruik doodgewoon is. Zoals de meeste 'wat als'-romans biedt 'Mist over Londen' stof tot nadenken. Sansom doet dat in een stijlvolle, spannende roman. Fred Braeckman