Sinds uitgever Harold Polis de eer aan zichzelf hield toen hij het nieuws vernam dat de de Bezige Bij Antwerpen ophield te bestaan, zoemde het van de geruchten wie onder Nederlandse curatele de Vlaamse antenne zou worden van het prestigieuze Nederlandse boekenbedrijf. Bezige Bij-baas Henk Pröpper koos voor twee jonge West-Vlaamse twintigers die voortaan de Bezige Bij in Vlaanderen zullen vertegenwoordigen: de 28-jarige hoofdredacteur Katrijn van Hauwermeiren die het gezelschap krijgt van junior-redacteur Charles Derre.

Vlaamse trots

Het profiel van de nieuwe Vlaamse Bezige Bij-redacteurs is nagenoeg identiek: zij voltooiden hun letterenopleiding met een master redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Op die manier weten ze dus prima wat er van hen verwacht wordt op de Nederlandse boekenmarkt. In een groot interview in 'Boekblad', het tijdschrift voor de uitgeverij- en boekensector, vertelt Van Hauwermeiren dat ze in de nieuwe Bezige Bij-constructie, waarbij de Vlaamse autonome poot in Antwerpen werd opgedoekt, geen graten ziet. Wel integendeel: "Vlamingen zijn trots op hun literatuur en hun cultuur. Dat is terecht. Maar ze voelen zich vaak ook tekortgedaan, wat volgens mij niet nodig is. Ik denk dat je een heleboel mist als je als Vlaamse uitgeverij helelmaal los van Nederland staat."

Hollandse zakelijkheid

Van Hauwermeiren werkte de afgelopen jaren als redacteur voor uitgeverij Prometheus waar ze na een tip van Prometheus-auteur Tom Lanoye goudhaantje Griet Op De Beeck aan boord hees. Op De Beeck verkocht van haar twee eerste romans samen al bijna 200.000 exemplaren. Dat moet als muziek in de oren hebben geklonken van de Bezige Bij-leiding in Amsterdam die onder Pröpper resoluut voor Hollandse zakelijkheid kiest. In het gesprek in 'Boekblad' laat Van Hauwermeiren even in haar kaarten kijken hoe ze haar uitgeefbeleid in samenspraak met Amsterdam vorm zal geven. Nee, niet het verhaal of de plot van een boek zijn belangrijk maar wel de eerlijkheid en authenticiteit van de auteur in kwestie: "Ik beoordeel een roman (...) meer op het gevoel, op wat het met je doet." Vandaar dat ze Op De Beeck zo apprecieerde. Naar die gevoelige toon gaat ze nu dus in Vlaanderen op zoek waar ze drie dagen per week in Antwerpen kantoor zal houden. De andere twee dagen van de week is ze in Amsterdam te vinden bij het moederhuis.

Ondertussen heeft ook ex-Bezige Bij Antwerpen hoofdredacteur Harold Polis zijn equipe voor mekaar. Zijn vroegere redactrice Katrien De Loose gaat per 1 mei aan de slag bij uitgeverij Polis.

Frank Hellemans

Sinds uitgever Harold Polis de eer aan zichzelf hield toen hij het nieuws vernam dat de de Bezige Bij Antwerpen ophield te bestaan, zoemde het van de geruchten wie onder Nederlandse curatele de Vlaamse antenne zou worden van het prestigieuze Nederlandse boekenbedrijf. Bezige Bij-baas Henk Pröpper koos voor twee jonge West-Vlaamse twintigers die voortaan de Bezige Bij in Vlaanderen zullen vertegenwoordigen: de 28-jarige hoofdredacteur Katrijn van Hauwermeiren die het gezelschap krijgt van junior-redacteur Charles Derre.Vlaamse trotsHet profiel van de nieuwe Vlaamse Bezige Bij-redacteurs is nagenoeg identiek: zij voltooiden hun letterenopleiding met een master redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Op die manier weten ze dus prima wat er van hen verwacht wordt op de Nederlandse boekenmarkt. In een groot interview in 'Boekblad', het tijdschrift voor de uitgeverij- en boekensector, vertelt Van Hauwermeiren dat ze in de nieuwe Bezige Bij-constructie, waarbij de Vlaamse autonome poot in Antwerpen werd opgedoekt, geen graten ziet. Wel integendeel: "Vlamingen zijn trots op hun literatuur en hun cultuur. Dat is terecht. Maar ze voelen zich vaak ook tekortgedaan, wat volgens mij niet nodig is. Ik denk dat je een heleboel mist als je als Vlaamse uitgeverij helelmaal los van Nederland staat."Hollandse zakelijkheidVan Hauwermeiren werkte de afgelopen jaren als redacteur voor uitgeverij Prometheus waar ze na een tip van Prometheus-auteur Tom Lanoye goudhaantje Griet Op De Beeck aan boord hees. Op De Beeck verkocht van haar twee eerste romans samen al bijna 200.000 exemplaren. Dat moet als muziek in de oren hebben geklonken van de Bezige Bij-leiding in Amsterdam die onder Pröpper resoluut voor Hollandse zakelijkheid kiest. In het gesprek in 'Boekblad' laat Van Hauwermeiren even in haar kaarten kijken hoe ze haar uitgeefbeleid in samenspraak met Amsterdam vorm zal geven. Nee, niet het verhaal of de plot van een boek zijn belangrijk maar wel de eerlijkheid en authenticiteit van de auteur in kwestie: "Ik beoordeel een roman (...) meer op het gevoel, op wat het met je doet." Vandaar dat ze Op De Beeck zo apprecieerde. Naar die gevoelige toon gaat ze nu dus in Vlaanderen op zoek waar ze drie dagen per week in Antwerpen kantoor zal houden. De andere twee dagen van de week is ze in Amsterdam te vinden bij het moederhuis.Ondertussen heeft ook ex-Bezige Bij Antwerpen hoofdredacteur Harold Polis zijn equipe voor mekaar. Zijn vroegere redactrice Katrien De Loose gaat per 1 mei aan de slag bij uitgeverij Polis. Frank Hellemans