PEN Vlaanderen, een schrijversvereniging die zich het lot aantrekt van de collega's wereldwijd, neemt elk jaar deel aan de Dag van de Gevangen Schrijver op 15 november. Daarmee wil PEN de aandacht vestigen op de bijna 1.000 schrijvers, journalisten en bloggers die opgesloten zitten of bedreigd worden, omdat ze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting.

Chinese Nobelprijswinnaar gevangen

Een van die auteurs is de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Op 25 december 2009 werd hij veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf omwille van zijn betrokkenheid bij het opstellen van Charta 08, een manifest voor democratisering in China. In de gevangenis schreef hij voor zijn vrouw het aangrijpende gedicht: 'Je wacht op mij met 't stof'.

30 Vlaamse schrijvers

Dit jaar produceerde PEN Vlaanderen een video, waarin 30 prominente Vlaamse auteurs een regel uit dit gedicht van Liu Xiaobo voorlezen. Een greep uit de deelnemers: Geert van Istendael, Bruno De Wever, Monica Van Paemel, Josse De Pauw, Saskia De Coster, David van Reybrouck, Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Wouter Deprez, Peter Terrin, Bart Van Loo, Erik Vlaminck, en Anne Provoost. Ook een Soedanese gastauteur verleende zijn medewerking.

PEN Vlaanderen, een schrijversvereniging die zich het lot aantrekt van de collega's wereldwijd, neemt elk jaar deel aan de Dag van de Gevangen Schrijver op 15 november. Daarmee wil PEN de aandacht vestigen op de bijna 1.000 schrijvers, journalisten en bloggers die opgesloten zitten of bedreigd worden, omdat ze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting.Chinese Nobelprijswinnaar gevangenEen van die auteurs is de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Op 25 december 2009 werd hij veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf omwille van zijn betrokkenheid bij het opstellen van Charta 08, een manifest voor democratisering in China. In de gevangenis schreef hij voor zijn vrouw het aangrijpende gedicht: 'Je wacht op mij met 't stof'. 30 Vlaamse schrijversDit jaar produceerde PEN Vlaanderen een video, waarin 30 prominente Vlaamse auteurs een regel uit dit gedicht van Liu Xiaobo voorlezen. Een greep uit de deelnemers: Geert van Istendael, Bruno De Wever, Monica Van Paemel, Josse De Pauw, Saskia De Coster, David van Reybrouck, Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Wouter Deprez, Peter Terrin, Bart Van Loo, Erik Vlaminck, en Anne Provoost. Ook een Soedanese gastauteur verleende zijn medewerking.