Aan Nederlandse kant zijn er ook vier schrijfsters die bij de laatste 25 horen: Esther Gerritsen, Joke van Leeuwen, Margriet de Moor en Manon Uphoff. Y.M.Dangre en Bernard De Wulf brengen het aantal Vlaamse gegadigden voor de geldzak van 50.000 euro op zes.

De usual suspects in het kransje kanshebbers op deze longlist zijn A.F.Th. van der Heijden, de onvermijdelijke Arnon Grunberg en Tommy Wieringa, die met zijn roman 'Dit zijn de namen' ondertussen al de Libris Literatuurprijs op zak heeft.

Vrouwelijke winnaar?

Best mogelijk dat de winnaar op 28 oktober dus vrouwelijk kleurt. In 2011 was Marente de Moor, dochter van de nu genomineerde Margriet de Moor, nog aan het feest met haar roman 'De Nederlandse maagd.' In 2008 schoot de ondertussen overleden Doeschka Meijsing de oppergaai af met haar roman 'Over de liefde'.

Ook non-fictie

Niet vergeten trouwens dat de AKO ook literaire non-fictie bekroont. In 2010 was David van Reybrouck de gelukkige met zijn meeslepend vertelde historisch relaas over Congo.

De lijst van 25 kanshebbers in alfabetische volgorde

Jan van Aken - De Afvallige (Querido)

Griet op de Beeck - Vele hemels boven de zevende (Prometheus)

Martin Bossenbroek - De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

Jan Brokken - De vergelding (Atlas Contact)

Saskia de Coster - Wij en ik (Prometheus)

Y.M. Dangre - Maartse kamers (De Bezige Bij)

Bernard Dewulf - Verstrooiingen (Atlas Contact)

Roelof van Gelder - Naar het aards paradijs (Balans)

Esther Gerritsen - Dorst (De Geus)

Wouter Godijn - Hoe ik een beroemde Nederlander werd (Atlas Contact)

Arnon Grunberg - Buster Keaton lacht nooit (Nijgh & Van Ditmar)

Kees 't Hart - Hotel Vertigo (Querido)

A.F.Th. van der Heijden - De helleveeg (De Bezige Bij)

Kristien Hemmerechts - Kronkelpaden van het geheugen (De Geus)

Oek de Jong - Pier en oceaan (Atlas Contact)

Guus Kuijer - De Bijbel voor ongelovigen (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

Joke van Leeuwen - Feest van het begin (Querido)

Geert Mak - Reizen zonder John (Atlas Contact)

Margriet de Moor - Mélodie d'amour (De Bezige Bij)

Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba (De Arbeiderspers)

Allard Schröder - De dode arm (De Bezige Bij)

Bart Slijper - In dit gevreesd gemis (Prometheus)

Manon Uphoff - De zoetheid van geweld (De Bezige Bij)

Annelies Verbeke - Veronderstellingen (De Geus)

Tommy Wieringa - Dit zijn de namen (De Bezige Bij)

Frank Hellemans

Aan Nederlandse kant zijn er ook vier schrijfsters die bij de laatste 25 horen: Esther Gerritsen, Joke van Leeuwen, Margriet de Moor en Manon Uphoff. Y.M.Dangre en Bernard De Wulf brengen het aantal Vlaamse gegadigden voor de geldzak van 50.000 euro op zes.De usual suspects in het kransje kanshebbers op deze longlist zijn A.F.Th. van der Heijden, de onvermijdelijke Arnon Grunberg en Tommy Wieringa, die met zijn roman 'Dit zijn de namen' ondertussen al de Libris Literatuurprijs op zak heeft.Vrouwelijke winnaar?Best mogelijk dat de winnaar op 28 oktober dus vrouwelijk kleurt. In 2011 was Marente de Moor, dochter van de nu genomineerde Margriet de Moor, nog aan het feest met haar roman 'De Nederlandse maagd.' In 2008 schoot de ondertussen overleden Doeschka Meijsing de oppergaai af met haar roman 'Over de liefde'.Ook non-fictieNiet vergeten trouwens dat de AKO ook literaire non-fictie bekroont. In 2010 was David van Reybrouck de gelukkige met zijn meeslepend vertelde historisch relaas over Congo.De lijst van 25 kanshebbers in alfabetische volgordeJan van Aken - De Afvallige (Querido)Griet op de Beeck - Vele hemels boven de zevende (Prometheus)Martin Bossenbroek - De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)Jan Brokken - De vergelding (Atlas Contact)Saskia de Coster - Wij en ik (Prometheus)Y.M. Dangre - Maartse kamers (De Bezige Bij)Bernard Dewulf - Verstrooiingen (Atlas Contact)Roelof van Gelder - Naar het aards paradijs (Balans)Esther Gerritsen - Dorst (De Geus)Wouter Godijn - Hoe ik een beroemde Nederlander werd (Atlas Contact)Arnon Grunberg - Buster Keaton lacht nooit (Nijgh & Van Ditmar)Kees 't Hart - Hotel Vertigo (Querido)A.F.Th. van der Heijden - De helleveeg (De Bezige Bij)Kristien Hemmerechts - Kronkelpaden van het geheugen (De Geus)Oek de Jong - Pier en oceaan (Atlas Contact)Guus Kuijer - De Bijbel voor ongelovigen (Athenaeum-Polak & Van Gennep)Joke van Leeuwen - Feest van het begin (Querido)Geert Mak - Reizen zonder John (Atlas Contact)Margriet de Moor - Mélodie d'amour (De Bezige Bij)Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba (De Arbeiderspers)Allard Schröder - De dode arm (De Bezige Bij)Bart Slijper - In dit gevreesd gemis (Prometheus)Manon Uphoff - De zoetheid van geweld (De Bezige Bij)Annelies Verbeke - Veronderstellingen (De Geus)Tommy Wieringa - Dit zijn de namen (De Bezige Bij)Frank Hellemans