Om de jaarlijks terugkerende Nacht van de Geschiedenis - nu al voor de 13e keer georganiseerd op dinsdag 24 maart - zet het Davidfonds ook een persoonlijkheid in de bloemetjes met een Davidsfonds Geschiedenisprijs. De winnaar van de prijs wordt al op zondag 22 maart bekend gemaakt en krijgt een cheque van 2.015 euro. Bedoeling is om iemand te bekronen die het afgelopen jaar de geschiedenis via tentoonstelling, boek, tv of radio opnieuw tot de verbeelding heeft laten spreken.

De shortlist oogt dit jaar bijzonder bont: van tv-kok Jeroen Meus tot pedagoog-curator Patrick Allegaert

Overzicht shortlist

Pedagoog Patrick Allegaert, voor zijn werk als curator in het Museum Dr. Guislain

Historica en journaliste Tina De Gendt, voor haar universele verhaal over de geschiedenis van migratie in een boek ('Turkije aan de Leie') en tentoonstelling ('Blijven Plakken' in STAM)

Historica Sophie De Schaepdrijver, voor haar expertise over WOI in een boek ('De Groote Oorlog)', documentaire ('Brave little Belgium') en expo (1'4-18 Oorlog in beeld| Brugge in oorlog')

Tv-kok en chef Jeroen Meus, voor zijn aandacht voor ons culinair erfgoed in boeken ('Dagelijkse kost') en een tv-reeks ('Goed volk')

Ex-journalist Johan Op de Beeck, voor zijn publicaties over Napoleon in vier boeken en een radioreeks ('Napoleon')

Journalist Sven Speybrouck, voor zijn inspanningen om historisch onderzoek naar een breed publiek te brengen in een radioprogramma ('Interne keuken') en documentaire reeks ('De wilde keuken')

Wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel, voor zijn curatorschap van de expo 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in M - Museum Leuven

FH

Om de jaarlijks terugkerende Nacht van de Geschiedenis - nu al voor de 13e keer georganiseerd op dinsdag 24 maart - zet het Davidfonds ook een persoonlijkheid in de bloemetjes met een Davidsfonds Geschiedenisprijs. De winnaar van de prijs wordt al op zondag 22 maart bekend gemaakt en krijgt een cheque van 2.015 euro. Bedoeling is om iemand te bekronen die het afgelopen jaar de geschiedenis via tentoonstelling, boek, tv of radio opnieuw tot de verbeelding heeft laten spreken.De shortlist oogt dit jaar bijzonder bont: van tv-kok Jeroen Meus tot pedagoog-curator Patrick Allegaert Pedagoog Patrick Allegaert, voor zijn werk als curator in het Museum Dr. GuislainHistorica en journaliste Tina De Gendt, voor haar universele verhaal over de geschiedenis van migratie in een boek ('Turkije aan de Leie') en tentoonstelling ('Blijven Plakken' in STAM)Historica Sophie De Schaepdrijver, voor haar expertise over WOI in een boek ('De Groote Oorlog)', documentaire ('Brave little Belgium') en expo (1'4-18 Oorlog in beeld| Brugge in oorlog') Tv-kok en chef Jeroen Meus, voor zijn aandacht voor ons culinair erfgoed in boeken ('Dagelijkse kost') en een tv-reeks ('Goed volk')Ex-journalist Johan Op de Beeck, voor zijn publicaties over Napoleon in vier boeken en een radioreeks ('Napoleon')Journalist Sven Speybrouck, voor zijn inspanningen om historisch onderzoek naar een breed publiek te brengen in een radioprogramma ('Interne keuken') en documentaire reeks ('De wilde keuken') Wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel, voor zijn curatorschap van de expo 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in M - Museum Leuven FH