Ruth Lasters wint 5.000 euro voor beste Nederlandstalige gedicht

Ruth Lasters mijdt het slammen maar merkt wel dat dichters meer en meer het podium beklimmen om hun waar te slijten. © VONK & Zonen (Jess De Gruyter)

De Vlaamse auteur Ruth Lasters kreeg voor ‘Witlof’ op het Gedichtenbal gisterenavond de Turing Gedichtenprijs voor beste Nederlandstalige gedicht die ze dit jaar moet delen met de Nederlander Laurens Hoevenaren.

Iedereen kan onder gesloten omslag – anoniem dus – meedoen aan de Turing Gedichtenprijs voor beste Nederlandstalige gedicht, een ideetje van Gerrit Komrij zaliger. Gisteren werd de Vlaamse Ruth Lasters bekroond voor haar ingezonden gedicht ‘Witlof’. Ze moest de prijs van 10.000 euro wel delen met de Nederlander Laurens Hoevenaren en zijn poëem ‘De zotte Charlotte’, een historiserend lichtvoetig gedicht.

Uitgepuurd minimalistisch

Lasters kreeg voor haar roman ‘Poolijs’ (2006), geschreven in een uitgepuurde minimalistische stijl, destijds de Vlaamse Debuutprijs maar daarna werd het wat stil rond haar werk. Verleden jaar kwam ze nog met ‘Vlaggenbrief’, haar derde roman, die weinig weerklank vond. Al die tijd bleef ze ook dichten. Ze sloot zich aan bij het dichterscollectief VONK & Zonen en heeft nu dus prijs met ‘Witlof’ dat tijdens de slotdag van de Poëzieweek gisterenavond de Turing Gedichtenprijs meekreeg. In 2012 was er ook een Vlaming aan het feest. David Troch was toen de gelukkige.

De jury, onder leiding van de Nederlandse dichter des Vaderlands Anne Vegter, loofde Lasters’ “kraakhelder onderzoek naar het ontstaan van de taal” in haar prijsgedicht.

Witlof


De afzonderlijke oerknallen van


dingen, het (ontstaans)eureka van sorbet, papier, de slede, radio-


golven, de dasknoop, het elektron, poedersuiker. Was het

in stolpen maar ergens bewaard. Grote glazen reservoirs


waaronder men dan bij verwonderingverlies, bij bovenmatig balen

inhaleren kon het prilste, prettigste begrippen-


begin, ontdekkingsenthousiasme.

Dan in zo’n stolp met jou te staan, diep in te ademen de kick


van de vondst van wat wij daarna dan verzoend en -strengeld

weken aten: rauwe, blekelosgewoelde ledematen van


de aarde.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content