Rudy Kousbroek - Medereizigers. Over de liefde tussen mensen en dieren
Uitgeverij: Augustus, Amsterdam/Antwerpen
Aantal pagina's: 191
ISBN: 9789045702070

Rudy Kousbroek - De aaibaarheidsfactor, gevolgd door die wacht am ijskast
Uitgeverij: Augustus, Amsterdam/Antwerpen
Aantal pagina's: 156
ISBN: 9789045702087

Nu een van zijn vaste onderwerpen, het dier, en onze relatie ermee, het thema is van de Nederlandse Boekenweek, mocht een nieuw boek van 'poezen- doctor' Rudy Kousbroek worden verwacht, en dat is er ook gekomen.

De bekende Nederlandse essayist bestrijkt in Medereizigers. Over de liefde tussen mensen en dieren overigens een ruimer spectrum dan dat van de felinae alleen: ganzen, ezels, kippen, koeien en dieren uit zijn geboorteland Indonesië zoals de kalong (vliegende hond) en de neushoornvogel passeren hier de revue, in nu eens wat babbelige, dan weer erg treffende opstellen en beschouwingen.

Maar nog leuker is de heruitgave van een van de verrukkelijkste boekjes die ooit in het Nederlands zijn verschenen: De aaibaarheidsfactor , een poezologisch meesterwerkje. Jawel, al dat getrut en gemuts over die beesten, je zou er een allergie van krijgen, net zoals van de fulpen monsters zelf, zeker, zeker, en zoals Harry Mulisch eens geheel naar waarheid heeft opgemerkt: Eén blindegeleidehond weerlegt alle katten .

En toch, dit uitgaafje is onweerstaanbaar, met onder meer de beroemde 'Test huiskatten' ('In een serie van zes tests werd het spinvermogen gecontroleerd in respons op de internationale standaard-aai (de I.S.A., geijkt op het exemplaar dat in Sèvres, Frankrijk, wordt bewaard); gemeten werd hoeveel I.S.A. nodig waren om het spinmechanisme in werking te stellen (...)') en een beschrijving van de zelfbouwkat, compleet met aansluitschema.

Doodjammer alleen dat voor het uiterlijk van deze nieuwe, negende druk tot een gebrekkige imitatie van het origineel is besloten: het boekje was oorspronkelijk maar 15 centimeter hoog, en was voorzien van een heerlijk zacht, fluwelen los stofomslag. Fluwelig is de band van deze uitgave (18 x 10 cm) ook wel, maar hij haalt het toch niet bij de vroegere edities.

Herman Jacobs

Nu een van zijn vaste onderwerpen, het dier, en onze relatie ermee, het thema is van de Nederlandse Boekenweek, mocht een nieuw boek van 'poezen- doctor' Rudy Kousbroek worden verwacht, en dat is er ook gekomen. De bekende Nederlandse essayist bestrijkt in Medereizigers. Over de liefde tussen mensen en dieren overigens een ruimer spectrum dan dat van de felinae alleen: ganzen, ezels, kippen, koeien en dieren uit zijn geboorteland Indonesië zoals de kalong (vliegende hond) en de neushoornvogel passeren hier de revue, in nu eens wat babbelige, dan weer erg treffende opstellen en beschouwingen.Maar nog leuker is de heruitgave van een van de verrukkelijkste boekjes die ooit in het Nederlands zijn verschenen: De aaibaarheidsfactor , een poezologisch meesterwerkje. Jawel, al dat getrut en gemuts over die beesten, je zou er een allergie van krijgen, net zoals van de fulpen monsters zelf, zeker, zeker, en zoals Harry Mulisch eens geheel naar waarheid heeft opgemerkt: Eén blindegeleidehond weerlegt alle katten .En toch, dit uitgaafje is onweerstaanbaar, met onder meer de beroemde 'Test huiskatten' ('In een serie van zes tests werd het spinvermogen gecontroleerd in respons op de internationale standaard-aai (de I.S.A., geijkt op het exemplaar dat in Sèvres, Frankrijk, wordt bewaard); gemeten werd hoeveel I.S.A. nodig waren om het spinmechanisme in werking te stellen (...)') en een beschrijving van de zelfbouwkat, compleet met aansluitschema.Doodjammer alleen dat voor het uiterlijk van deze nieuwe, negende druk tot een gebrekkige imitatie van het origineel is besloten: het boekje was oorspronkelijk maar 15 centimeter hoog, en was voorzien van een heerlijk zacht, fluwelen los stofomslag. Fluwelig is de band van deze uitgave (18 x 10 cm) ook wel, maar hij haalt het toch niet bij de vroegere edities.Herman Jacobs