Prijs der Nederlandse Letteren voor ‘oppervlakkig-diepzinnige’ Remco Campert

Remco Campert is al zeker van de Prijs der Nederlandse Letteren. © Belga

Vandaag raakte bekend dat de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren in oktober 2015 naar de Nederlandse 85-jarige schrijver Remco Campert gaat.

In september 2014 nam hij al afscheid van zijn lezers op de 32ste Nacht van de Poëzie te Utrecht. Geen dag te vroeg dus dat Remco Campert op 85-jarige leeftijd eindelijk de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren krijgt toegewezen.

Nederbelgische literatuurprijs

Leonard Nolens, de vorige winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren in 2012, was er ook bij toen Remco Campert in Utrecht zijn publiek met passende poëzie uitwuifde. Campert moet in oktober 2015 dus terug optreden, maar deze keer ten paleize te Brussel wanneer Koning Filip hem namens de Taalunie de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren – en een cheque van 40.000 euro – zal overhandigen.

De Prijs der Nederlandse Letteren werd in 1956 ingesteld om de cultureel-literaire verbondenheid tussen Nederland en België te onderstrepen en was dus een Nederbelgisch initiatief, zoals de recente, controversiële Dichter der Nederlanden. Afspraak is dan ook om de Prijs om de drie jaar afwisselend door het Nederlandse en het Belgische koningshuis te laten overhandigen. De eerste keer had Herman Teirlinck prijs en sindsdien werden heel wat bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs voor hun oeuvre bekroond: aan Vlaamse kant onder anderen Stijn Streuvels, Gerard Walschap, Marnix Gijsen, Maurice Gilliams, Christine D’haen, Paul de Wispelaere, Hugo Claus en Leonard Nolens dus.

Vurrukkulluk

Nu valt die eer Remco Campert te beurt. Campert is op zijn best op de korte afstand: zijn gedichten, columns en vooral kortverhalen vestigden zijn faam. Het predikaatadjectief van z’n roman ‘Het leven is vurrukkulluk’ uit 1961 is zelfs in het taaleigen opgenomen. Om maar te zeggen dat Campert meer is dan de Vijftiger die samen met Lucebert & co het taaleigen van de Nederlandse poëzie heeft vernieuwd.

De jury prees dan ook terecht de oppervlakkig-diepzinnige toon van Camperts stijl. Friedrich Nietzsche loofde ooit de levenswijsheid van de antieke Grieken: ja, zij waren oppervlakkig maar uit diepzinnigheid. Hetzelfde geldt voor Campert, zo de jury: “Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.”

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content