Pernathprijs voor dichteres-performster Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert © YouTube

Veertig jaar na de dood van Pink Poet Hugues C. Pernath ging de tweejaarlijkse Pernathprijs naar ‘Wij zijn evenwijdig_’ van dichteres Maud Vanhauwaert.

Maud Vanhauwaert ontvangt de Pernathprijs voor haar tweede bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (Querido) waarin elk gedicht op een ‘evenwijdig’ underscore-teken eindigt (_) en zo dus de estafette doorgeeft aan het volgende. Om maar te zeggen dat we allemaal delen van een keten zijn.

Hugues C. Pernath stierf veertig jaar geleden op slechts 44-jarige leeftijd. Hij viel toen van de trap in zijn geliefde Antwerpse Pink Poet-kroeg Vécu. Kwatongen beweren dat hij er af geduwd werd of gewoonweg iets boven zijn theewater was, maar allicht stierf hij aan de gevolgen van een hersenberoerte.

Niet ouder dan 44

Pernathprijs voor dichteres-performster Maud Vanhauwaert
© WPG

Sindsdien reikt het Pernath-comité elke twee jaar een prijs uit om het toch wel heel bijzondere werk van Pernath levendig te houden: de dichter in kwestie mag niet ouder zijn dan 44 jaar.

Opvallend dit jaar was de exclusief vrouwelijke samenstelling van het kwintet genomineerden, onder wie ook Els Moors. Dat gereputeerde uitgeverijen, zoals De Bezige Bij of De Arbeiderspers, niet bij de genomineerde bundels waren, deed daarenboven het vermoeden rijzen dat slechts enkele poëziehuizen blijkbaar op de hoogte waren van deze poëziewedstrijd.

Podiumbeest

Maud Vanhauwaert maakte een blitzcarrière als dichteres. Ze debuteerde in 2011 met ‘Ik ben mogelijk’ en presenteerde in 2014 haar tweede, nu dus bekroonde bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’. Vanhauwaert is een podiumbeest – en doceert trouwens drama aan het Antwerpse Conservatorium – en geraakte als slammer al vlug bekend. De jury die haar de Pernathprijs uitreikte, was gecharmeerd door de inventieve taal én de tegendraadse diepgang van haar prozagedichten: ‘Het taalplezier in deze bundel is zeer groot, de beelden en aforismen zijn krachtig, de redeneringen zijn ongewoon, ontregelend, verrassend.’

Dit jaar bedroeg de prijs uitzonderlijk 5.000 euro.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content