Paus van de tegencultuur Theodore Roszak overleden

Vandaag in het boekenjournaal: het overlijden van Roszak, reorganisatie bij Meulenhoff Boekerij en Kaaiengedicht Antwerps stadsdichter Holvoet-Hanssen ingelopen.

Paus van de tegencultuur Theodore Roszak overleden
De Amerikaanse socioloog en schrijver Theodore Roszak is dinsdag 5juli op 78-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn Franse uitgever Le Cherche Midi afgelopen weekend bekend.

Theodore Roszak was professor geschiedenis aan de Universiteit van Californië en verwierf vooral bekendheid met zijn in 1968 verschenen boek ‘The making of a Counter Culture’ (Opkomst van een tegencultuur). Daarin meent hij dat het ongenoegen van dissidente groeperingen als de hippies of de radicale studentenverenigingen van de jaren ’60 is terug te brengen tot de afwijzing van de maatschappij als technocratie. Die houding zou geïnspireerd worden door de geschriften van onder meer Herbert Marcuse, Norman O. Brown, Allen Ginsberg en Paul Goodman.

Roszak schreef voornamelijk non-fictie, maar heeft ook enkele romans waaronder ‘Memoires of Elizabeth Frankenstein’ (1995) en ‘The devil and Daniel Silverman’ (2003) op zijn naam staan. Zie ook: De Papieren Man, Cobra

Uitgeverij Meulenhoff Boekerij herziet haar organisatiestructuur
Het nieuws over de fusie tussen TerraLannoo en Unieboek/Het Spectrum is nog niet goed koud of de gevolgen laten zich voelen. Uitgeverij Meulenhoff Boekerij, net als Unieboek/Het Spectrum onderdeel van Lannoo Meulenhoff, verandert haar organisatiestructuur. Vijf vaste banen verdwijnen en er worden nieuwe accenten gelegd.

Die nieuwe accenten zijn een noodzakelijke gevolg van ‘nieuwe uitdagingen in de markt: het veranderende lees- en koopgedrag van consumenten, druk op de prijzen, structurele veranderingen bij boekhandels en razendsnelle groei in digitale boeken. Kansen genoeg, waar we actief op in kunnen spelen met een flexibele, marktgerichte en deskundige organisatie’, meent Algemeen directeur Sander Knol.

Concreet zal de uitgeverij minder titels uitgeven, ‘maar met focus op kwaliteit en relevantie voor markt en lezers’. Bovendien wil Meulenhoff Boekerij zich profileren op de digitale markt. Volgens Knol neemt de uitgeverij met haar 10 procent marktaandeel nu al het voortouw. De samenwerking met cloudbased e-readingsplatform Yindo die onlangs werd aangegaan, is hier niet vreemd aan.

Kaaiengedicht Holvoet-Hanssen ingewandeld
Gedichtenmuren zijn helemaal in, zeker in Antwerpen. Afgelopen zondag werd het Kaaiengedicht van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen letterlijk ingewandeld. Het gedicht ‘Welkom pierewaaiers’ spreidt zich uit over 3 kilometer waterkeringsmuur langs de Schelde.

Zijn inspiratie putte Holvoet-Hansen uit de fantasie van de Antwerpenaren zelf. Vanaf april kon iedereen zijn poëtische invallen kwijt op de website www.onzekaaien.be. De stadsdichter verwerkte fragmenten uit de ingezonden reacties in de woordenstroom. Ook stukken uit bestaande gedichten – waaronder een passage uit het ‘wandelgedicht’ van Herman J. Claeys – werden overgenomen waardoor Holvoet-H even van plagiaat beschuldigd werd.

Volgens de stadsdichter is ‘Welkom pierewaaiers’ ook een antwoord op ‘mijn stad’ van Adriaan de Roover, een gedicht dat onlangs is aangebracht op een woonblok op Linkeroever.

(IP)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content