Op bedevaart naar Paul van Ostaijen

Paul van Ostaijen overleed op 32-jarige leeftijd in een sanatorium te Miavoye in de Ardennen. © letterkundigmuseum.nl

‘Miavoye’ heet de heel aparte ode die auteurs Peter Holvoet-Hanssen, Koen Peeters, Pascal Verbeken en beeldend kunstenaar Koen Broucke in elkaar schoven voor hun held Paul van Ostaijen. Hun hommage komt al onmiddellijk binnen op nummer 4 van best verkochte non-fictie van afgelopen week.

Het is allicht één van de meest originele uitgaven dit najaar: ‘Miavoye’, een reisverslag van vier mannen – zonder moto’s – maar wel op zoek naar zichzelf en vooral naar hun literaire held Paul van Ostaijen die in 1928 op amper 32-jarige leeftijd in een sanatorium te Miavoye in de Ardennen aan tbc overleed.

Bedevaart

Het idee om door een bedevaart Van Ostaijen te huldigen komt van dichter Richard Minne. Peter Holvoet-Hanssen, Koen Peeters en Pascal Verbeken wilden er eindelijk werk van maken en trokken enkele dagen uit om in de voetsporen van Van Ostaijen – van het Antwerpse Schoonselhof waar hij begraven ligt tot in Miavoye – naar de laatste pleisterplaats van de Antwerpse modernist te trekken. Koen Broucke zorgde voor het beeldmateriaal.

Penopauze

‘Miavoye’ is dus geen gewoon reisverslag maar een potpourri van bloemlezing uit het werk van de Antwerpse avantgardist, gelardeerd met beschouwingen van de auteurs zelf én beeldinterventies van Broucke. Het kwartet Van Ostaijen-bewonderaars maakt op die manier niet alleen een portret van de veel te vroeg overleden pionier van de artistieke vernieuwing in de Vlaamse letteren maar peilt ondertussen ook naar zichzelf en de eigen Sitz im Leben nu ze allevier de vijftig naderen of al voorbij zijn. Er zijn slechtere manieren om de kater van de penopauze te verjagen.

Verleden week donderdag werd het boek gepresenteerd en in de verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels prijkt het al onmiddellijk op de vierde plaats van best verkochte non-fictie. ‘Schoenaerts’, het omstreden levensverhaal van de acteur Julien Schoenaerts door Stan Lauryssens, voert nog altijd de non-fictie top 10 aan terwijl ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet Op de Beeck nog steeds de best verkochte roman is.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content