Nop Maas - Gerard Reve, kroniek van een schuldig leven 2: de 'rampjaren' 1963-1975

Uitgeverij: Van Oorschot

Aantal pagina's: 856

Prijs: 35 euro

ISBN: 978-90-282-4126-8

In 1970 liet Gerard Reve zijn testament aanpassen. Hij woonde samen met Teigetje en Woelrat, en wilde voorkomen dat zij te veel successierechten zouden betalen. Zijn notaris moest dus wijsgemaakt worden dat hij twee geheime zoons had.

'Gaat de fiscus het vaderschap uitzoeken?' schreef hij voor de zekerheid aan de goedgelovige man. 'Zo ja, dan zal ik vermoedelijk in één geval mijn vaderschap niet kunnen vermelden, omdat ik de betrokken vrouw dan in moeilijkheden breng.'

Zulke hilarische vondsten maken ook het tweede deel van Nop Maas' uitputtende biografie van Gerard Reve tot een genot. Zijn toegang tot talrijke onontgonnen bronnen staat garant voor tientallen, zo niet honderden primeurs uit Reves ramp- én succesjaren 1963-1975.

Het zijn er zo veel dat Maas ze noodgedwongen bescheiden moet presenteren. Met als risico dat de pikantste onthullingen, zoals Reves poging om zijn dementerende vader te vermoorden, nauwelijks opvallen.

Opnieuw past slechts één voorbehoud. Ook deel twee van de roman fleuve die Maas van zijn levensbeschrijving heeft gemaakt, voedt het verlangen naar een handzame biografie. Alleen voor de ware reviaan blijft het bijna 3000 bladzijden leuk.

Maas stelt zich afstandelijk op. Maar de kleine karakteriseringen die hij zich permitteert, bewijzen het diepgravende inzicht dat hij in zijn hoofdpersoon heeft. Maas zou het dus kunnen: nadat hij in het najaar deel drie heeft gepubliceerd, de biografische schets te schrijven.

Maarten Dessing

In 1970 liet Gerard Reve zijn testament aanpassen. Hij woonde samen met Teigetje en Woelrat, en wilde voorkomen dat zij te veel successierechten zouden betalen. Zijn notaris moest dus wijsgemaakt worden dat hij twee geheime zoons had. 'Gaat de fiscus het vaderschap uitzoeken?' schreef hij voor de zekerheid aan de goedgelovige man. 'Zo ja, dan zal ik vermoedelijk in één geval mijn vaderschap niet kunnen vermelden, omdat ik de betrokken vrouw dan in moeilijkheden breng.' Zulke hilarische vondsten maken ook het tweede deel van Nop Maas' uitputtende biografie van Gerard Reve tot een genot. Zijn toegang tot talrijke onontgonnen bronnen staat garant voor tientallen, zo niet honderden primeurs uit Reves ramp- én succesjaren 1963-1975. Het zijn er zo veel dat Maas ze noodgedwongen bescheiden moet presenteren. Met als risico dat de pikantste onthullingen, zoals Reves poging om zijn dementerende vader te vermoorden, nauwelijks opvallen. Opnieuw past slechts één voorbehoud. Ook deel twee van de roman fleuve die Maas van zijn levensbeschrijving heeft gemaakt, voedt het verlangen naar een handzame biografie. Alleen voor de ware reviaan blijft het bijna 3000 bladzijden leuk. Maas stelt zich afstandelijk op. Maar de kleine karakteriseringen die hij zich permitteert, bewijzen het diepgravende inzicht dat hij in zijn hoofdpersoon heeft. Maas zou het dus kunnen: nadat hij in het najaar deel drie heeft gepubliceerd, de biografische schets te schrijven. Maarten Dessing