Saskia de Coster, Hilde Keteleer, Tom Lanoye, Bart Meuleman en Peter Terrin maken aan Vlaamse kant kans op De Gouden Uil 2010.

Literaire jury's slapen niet. Vandaag worden niet alleen De Boekenleeuw en De Boekenpauw bekend gemaakt, maar zijn ook de longlist nominaties voor De Gouden Uil 2010 de wereld in gestuurd.

Voor de volwassen uil zijn er nog 14 kanshebbers, waaronder dus 5 Vlaamse auteurs met Hilde Keteleer en Bart Meuleman als outsiders en Tom Lanoye als de gedoodverfde winnaar. Maar de Nederlandse concurrentie - met Herman Koch, Cees Nooteboom, Thomas Roosenboom, Tommy Wieringa en Joost Zwagerman - is zeker niet van de poes.

Alle 14 genomineerden op een rijtje:

Saskia de Coster - Dit is van mij - Prometheus
Arnon Grunberg - Kamermeisjes en soldaten - Nijgh & Van Ditmar
Marie Kessels - Ruw - De Bezige Bij
Hilde Keteleer - Puinvrouw in Berlijn - Vrijdag
Herman Koch - Het diner - Ambo/Anthos
Tom Lanoye - Sprakeloos - Prometheus
Bart Meuleman - De donkere kant van de zon - Querido
Cees Nooteboom - 's Nachts komen de vossen - De Bezige Bij
Thomas Rosenboom - Zoete mond - Querido
Peter Terrin - De bewaker - De Arbeiderspers
P.F. Thomése - J. Kessels: The Novel - Contact
Mensje van Keulen - Een goed verhaal - Atlas
Tommy Wieringa - Caesarion - De Bezige Bij
Joost Zwagerman - Hitler in de polder & Vrij van God - De Arbeiderspers

Daarnaast zijn ook de longlist nominaties voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur bekend gemaakt:

Carli Biessels - Juwelen van stras - Lannoo
Tonke Dragt - Dichtbij ver van hier - Leopold
Imme Dros & Harrie Geelen - Naar het ziekenhuis - Querido
Simon van der Geest - Geel gras - Querido
Siska Goeminne - Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie - De Eenhoorn
Martha Heesen - Mijn broer, de nieuwe en ik - Querido
Ditte Merle - Wild verliefd - The House of Books
Inge Misschaert & Marieke Coenen - Balthazar, de eenzaamste ezel ooit - De Eenhoorn
Peter Van Olmen - De kleine Odessa - Van Goor
Wouter van Reek - Keepvogel / Het diepste gat - Leopold
Gideon Samson - Ziek - Leopold
Erna Sassen - Dit is geen dagboek - Leopold
André Sollie - De zomerzot - Querido
Marita de Sterck - De hondeneters - Querido
Marije Tolman & Ronald Tolman - De boomhut - Lemniscaat
Marit Törnqvist - Wat niemand had verwacht - Querido


Op 15 maart volgt de shortlist. De winnaars kennen we op zondag 25 april.

Frank HellemansSaskia de Coster, Hilde Keteleer, Tom Lanoye, Bart Meuleman en Peter Terrin maken aan Vlaamse kant kans op De Gouden Uil 2010.Literaire jury's slapen niet. Vandaag worden niet alleen De Boekenleeuw en De Boekenpauw bekend gemaakt, maar zijn ook de longlist nominaties voor De Gouden Uil 2010 de wereld in gestuurd.Voor de volwassen uil zijn er nog 14 kanshebbers, waaronder dus 5 Vlaamse auteurs met Hilde Keteleer en Bart Meuleman als outsiders en Tom Lanoye als de gedoodverfde winnaar. Maar de Nederlandse concurrentie - met Herman Koch, Cees Nooteboom, Thomas Roosenboom, Tommy Wieringa en Joost Zwagerman - is zeker niet van de poes. Alle 14 genomineerden op een rijtje:Saskia de Coster - Dit is van mij - PrometheusArnon Grunberg - Kamermeisjes en soldaten - Nijgh & Van DitmarMarie Kessels - Ruw - De Bezige BijHilde Keteleer - Puinvrouw in Berlijn - VrijdagHerman Koch - Het diner - Ambo/AnthosTom Lanoye - Sprakeloos - PrometheusBart Meuleman - De donkere kant van de zon - QueridoCees Nooteboom - 's Nachts komen de vossen - De Bezige BijThomas Rosenboom - Zoete mond - QueridoPeter Terrin - De bewaker - De ArbeiderspersP.F. Thomése - J. Kessels: The Novel - ContactMensje van Keulen - Een goed verhaal - AtlasTommy Wieringa - Caesarion - De Bezige BijJoost Zwagerman - Hitler in de polder & Vrij van God - De Arbeiderspers Daarnaast zijn ook de longlist nominaties voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur bekend gemaakt:Carli Biessels - Juwelen van stras - LannooTonke Dragt - Dichtbij ver van hier - LeopoldImme Dros & Harrie Geelen - Naar het ziekenhuis - QueridoSimon van der Geest - Geel gras - QueridoSiska Goeminne - Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie - De EenhoornMartha Heesen - Mijn broer, de nieuwe en ik - QueridoDitte Merle - Wild verliefd - The House of BooksInge Misschaert & Marieke Coenen - Balthazar, de eenzaamste ezel ooit - De EenhoornPeter Van Olmen - De kleine Odessa - Van GoorWouter van Reek - Keepvogel / Het diepste gat - LeopoldGideon Samson - Ziek - LeopoldErna Sassen - Dit is geen dagboek - LeopoldAndré Sollie - De zomerzot - QueridoMarita de Sterck - De hondeneters - QueridoMarije Tolman & Ronald Tolman - De boomhut - LemniscaatMarit Törnqvist - Wat niemand had verwacht - QueridoOp 15 maart volgt de shortlist. De winnaars kennen we op zondag 25 april.Frank Hellemans