Uitgeverij Vrijdag brengt in het najaar 'Metten Marten' van Gerard Walschap (1898-1989) uit. Deze historische schelmenroman van Walschap belandde via dochter Carla bij Walter van den Broeck.

Van den Broeck vertelt in De Standaard hoe Walschaps dochter Carla hem al in 2007 enkele hoofstukken van 'Metten Marten' doorstuurde. Toen hij in 2008 nog een lading hoofdstukken kreeg, merkte hij dat het zestiende-eeuwse avonturenverhaal van een jongen die naar Amerika trekt eigenlijk best op zichzelf kon staan.

Walschap had in 1949 en in 1952 al enkele fragmenten uit 'Metten Marten' voorgepubliceerd in tijdschriften. In een brief uit 1952 schreef hij aan zijn vriend Marcel Vertommen dat hij een tiental hoofdstukken had afgewerkt: 'Het moet een echt leesboek voor klein en groot worden, goed vakmanswerk. Het eerste deel beschrijft hoe Metten Marten thuis wegloopt op zoek naar avontuur en in Brest geraakt waar hij inscheept met een expeditie van koning François I naar Amerika. Het tweede deel zijn avonturen op zee, in Amerika en zijn terugkeer bij Helena, zijn Beatrijs.'

Walschap had blijkbaar de intentie om later nog verder te schrijven aan deze schelmenroman. Ondertussen was hij echter bezig met het vertellen van een gelijkaardig avonturenverhaal dat als 'De ongelooflijke avonturen van Tilman Armenaas' in 1960 uitkwam. Daardoor geraakte 'Metten Marten' allicht op de achtergrond, en in de vergetelheid.

De uitgave van deze kleine en vergeten roman is de ideale smaakmaker voor de grote Walschapbiografie waar Jos Borré volgend jaar mee uitpakt.

Frank Hellemans

Uitgeverij Vrijdag brengt in het najaar 'Metten Marten' van Gerard Walschap (1898-1989) uit. Deze historische schelmenroman van Walschap belandde via dochter Carla bij Walter van den Broeck.Van den Broeck vertelt in De Standaard hoe Walschaps dochter Carla hem al in 2007 enkele hoofstukken van 'Metten Marten' doorstuurde. Toen hij in 2008 nog een lading hoofdstukken kreeg, merkte hij dat het zestiende-eeuwse avonturenverhaal van een jongen die naar Amerika trekt eigenlijk best op zichzelf kon staan.Walschap had in 1949 en in 1952 al enkele fragmenten uit 'Metten Marten' voorgepubliceerd in tijdschriften. In een brief uit 1952 schreef hij aan zijn vriend Marcel Vertommen dat hij een tiental hoofdstukken had afgewerkt: 'Het moet een echt leesboek voor klein en groot worden, goed vakmanswerk. Het eerste deel beschrijft hoe Metten Marten thuis wegloopt op zoek naar avontuur en in Brest geraakt waar hij inscheept met een expeditie van koning François I naar Amerika. Het tweede deel zijn avonturen op zee, in Amerika en zijn terugkeer bij Helena, zijn Beatrijs.'Walschap had blijkbaar de intentie om later nog verder te schrijven aan deze schelmenroman. Ondertussen was hij echter bezig met het vertellen van een gelijkaardig avonturenverhaal dat als 'De ongelooflijke avonturen van Tilman Armenaas' in 1960 uitkwam. Daardoor geraakte 'Metten Marten' allicht op de achtergrond, en in de vergetelheid. De uitgave van deze kleine en vergeten roman is de ideale smaakmaker voor de grote Walschapbiografie waar Jos Borré volgend jaar mee uitpakt.Frank Hellemans