Nederlandse Koninklijke Bib overweegt aankoop van grootste stripcollectie ooit

© reuters

Stripautoriteit Hans Matla wil zijn collectie van meer dan 70.000 Nederlandstalige strips aan de Haagse Koninklijke Bibliotheek verpatsen.

Hans Matla, een privéverzamelaar van Nederlandstalige strips en de samensteller van de sinds 1976 uitgegeven Stripcatalogus (dé standaard voor verzamelaars), klopte aan bij de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag met de vraag om zijn collectie van meer dan 70.000 stuks aan te kopen. De KB stuurde alvast een schatter ter plaatse om een prijs voor te stellen.

Geen kopjes aub

Van Suske en Wiske of de smurfen tot Asterix en Obelix en vooral heel wat meer obscure prentenboeken: Matla collectioneerde zoveel mogelijk Nederlandse strips vanaf 1858. Hij verzamelde niet alleen de boeken maar ook alles wat er rond hing van merchandising: van Suske en Wiske-kopjes tot T-shirts, zeg maar. Maar in dit laatste is de KB niet geïnteresseerd maar wel dus in zijn gigantische stripcollectie.

Nu nog afwachten of Matla en de Nederlandse KB tot een vergelijk komen. Door de aanschaf van deze collectie zou de KB alleszins in één klap zijn Nederlands en Vlaams striperfgoed gevoelig uitbreiden.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content