Op het einde van het 64ste Berlijnse filmfestival, dat de deuren sluit op zondag 16 februari, geeft Martin Scorsese een voorsmaakje over hoe zijn documentaire over The New York Review of Books er zal uitzien.

Icoon van het recensiewezen

De gereputeerde boekenbijlage begon in 1963 te verschijnen als dochterkrant van The New York Times. Scorsese maakt samen met David Tedeschi een portret van dit icoon van het recensiewezen en toont daarbij interviews met wereldberoemde Amerikaanse auteurs. Ze beloven interviewfragmenten met onder anderen Norman Mailer, Joan Didion, Susan Sontag, James Baldwin, Noam Chomsky, Michael Chabon en Timothy Garton Ash. De filmfragmenten over Didion, Chabon en Ash zouden helemaal nieuw zijn en dus nog nooit vertoond

Intellectuele traditie

Bedoeling is natuurlijk om de rijke Amerikaanse literatuurgeschiedenis te documenteren: van Mailer en Baldwin tot Chabon. Maar ook om een lans te breken voor de intellectuele traditie van de Amerikaanse letteren, zoals die exemplarisch door The New York Review of Books werd en nog altijd wordt uitgedragen.

Scorsese is steeds een graag geziene gast geweest op de Berlinale. In 2010 tekende hij er nog present met zijn cultfilm 'Shutter Island'.

Frank Hellemans

Op het einde van het 64ste Berlijnse filmfestival, dat de deuren sluit op zondag 16 februari, geeft Martin Scorsese een voorsmaakje over hoe zijn documentaire over The New York Review of Books er zal uitzien. Icoon van het recensiewezenDe gereputeerde boekenbijlage begon in 1963 te verschijnen als dochterkrant van The New York Times. Scorsese maakt samen met David Tedeschi een portret van dit icoon van het recensiewezen en toont daarbij interviews met wereldberoemde Amerikaanse auteurs. Ze beloven interviewfragmenten met onder anderen Norman Mailer, Joan Didion, Susan Sontag, James Baldwin, Noam Chomsky, Michael Chabon en Timothy Garton Ash. De filmfragmenten over Didion, Chabon en Ash zouden helemaal nieuw zijn en dus nog nooit vertoondIntellectuele traditieBedoeling is natuurlijk om de rijke Amerikaanse literatuurgeschiedenis te documenteren: van Mailer en Baldwin tot Chabon. Maar ook om een lans te breken voor de intellectuele traditie van de Amerikaanse letteren, zoals die exemplarisch door The New York Review of Books werd en nog altijd wordt uitgedragen.Scorsese is steeds een graag geziene gast geweest op de Berlinale. In 2010 tekende hij er nog present met zijn cultfilm 'Shutter Island'.Frank Hellemans