In bed met Louis Paul Boon. De 82-jarige Jos Vandeloo kan ervan meespreken. In Schrijvers gaan niet dood interviewde Margot Vanderstraeten zeventien Nederlandstalige schrijvers van 75 jaar en ouder.

Vandeloo is goed op dreef in zijn babbel met Vanderstraeten en vertelt hoe Boon soms bij hem in Borgerhout overnachtte toen hij onderweg was naar zijn Nederlandse uitgever. Vrouw Lisette sliep dan in een ander bed, want Boon deelde de echtelijke sponde met Vandeloo.

's Morgens, aldus Vandeloo, was Boon degene die 'als een geliefde al uit het bed verdwenen was'. Hij had dan voor ontbijt gezorgd voor de gastheer en -vrouw en was al bij de warme bakker geweest.

En zo staat dit interviewboek vol met pakkende anekdotes uit het leven van bekende (Harry Mulisch, Jef Geeraerts) en minder bekende (Willem van Maanen, Willy Spillebeen) Nederlandstalige auteurs.

Vanderstraeten heeft iets met oudere mannen, zoals de lezers van haar romans weten. Vooral in haar tweede roman De vertraging (2004), die zich voor een groot deel in een bejaardentehuis afspeelde, brak ze een lans voor de wijsheid van de oude dag.

Die liefde voor een onthechte, meer uitgepuurde kijk op het leven spreekt eveneens uit dit interviewboek en maakt dat de geïnterviewden zichzelf ook blootgeven. Aandoenlijk hoe Paul de Wispelaere over zijn jeugdige obsessie met Winnetou vertelt, of Aster Berkhof over zijn pallieteriaanse passie voor het leven en zijn afkeer van de dood.

Een rode draad door de interviews is vaak de frustratie van de bejaarde auteur dat hij in dit jeunistische tijdsgewricht niet meer voor vol wordt aangezien en daarom niet meer wordt gelezen. Dankzij Vanderstraeten wordt hun belangrijke stem opnieuw gehoord en zullen hun boeken misschien weer ter hand worden genomen.

Margot Vanderstraeten - Schrijvers gaan niet dood.
Uitgeverij: Atlas, Amsterdam/Antwerpen
Aantal pagina's: 168
ISBN: 978-90-450-0665-9

Frank Hellemans

In bed met Louis Paul Boon. De 82-jarige Jos Vandeloo kan ervan meespreken. In Schrijvers gaan niet dood interviewde Margot Vanderstraeten zeventien Nederlandstalige schrijvers van 75 jaar en ouder. Vandeloo is goed op dreef in zijn babbel met Vanderstraeten en vertelt hoe Boon soms bij hem in Borgerhout overnachtte toen hij onderweg was naar zijn Nederlandse uitgever. Vrouw Lisette sliep dan in een ander bed, want Boon deelde de echtelijke sponde met Vandeloo.'s Morgens, aldus Vandeloo, was Boon degene die 'als een geliefde al uit het bed verdwenen was'. Hij had dan voor ontbijt gezorgd voor de gastheer en -vrouw en was al bij de warme bakker geweest.En zo staat dit interviewboek vol met pakkende anekdotes uit het leven van bekende (Harry Mulisch, Jef Geeraerts) en minder bekende (Willem van Maanen, Willy Spillebeen) Nederlandstalige auteurs.Vanderstraeten heeft iets met oudere mannen, zoals de lezers van haar romans weten. Vooral in haar tweede roman De vertraging (2004), die zich voor een groot deel in een bejaardentehuis afspeelde, brak ze een lans voor de wijsheid van de oude dag.Die liefde voor een onthechte, meer uitgepuurde kijk op het leven spreekt eveneens uit dit interviewboek en maakt dat de geïnterviewden zichzelf ook blootgeven. Aandoenlijk hoe Paul de Wispelaere over zijn jeugdige obsessie met Winnetou vertelt, of Aster Berkhof over zijn pallieteriaanse passie voor het leven en zijn afkeer van de dood.Een rode draad door de interviews is vaak de frustratie van de bejaarde auteur dat hij in dit jeunistische tijdsgewricht niet meer voor vol wordt aangezien en daarom niet meer wordt gelezen. Dankzij Vanderstraeten wordt hun belangrijke stem opnieuw gehoord en zullen hun boeken misschien weer ter hand worden genomen.Margot Vanderstraeten - Schrijvers gaan niet dood.Uitgeverij: Atlas, Amsterdam/AntwerpenAantal pagina's: 168 ISBN: 978-90-450-0665-9Frank Hellemans