Johan de Vos - Nerveuze pixels
Uitgeverij: Met & Schilt, Amsterdam/Lannoo, Tielt
Aantal pagina's: 176
ISBN: 9789490048006

'Dit is mijn vijfde en laatste boek over foto's en fotografie', schrijft de auteur op de achterflap van dit boek.

Johan De Vos (°1942) is fotograaf, docent, was academiedirecteur en recensent fotografie. Je moet zijn statement misschien niet al te serieus nemen, want door zijn aangeboren balorigheid die ook uit zijn teksten blijkt, zou dit ook wel eens een grapje kunnen zijn.

In 1999 kocht hij in een supermarkt een goedkoop digitaal cameraatje, en hij leerde er de voor- en nadelen van kennen. Sindsdien is hij eraan verslaafd, en dat blijkt ook uit dit boek.

Nerveuze pixels is een verzameling opstellen die niet uitsluitend over digitale fotografie gaat, maar een breed spectrum van het medium bestrijkt. De Vos geeft tussen neus en lippen heel wat fotogeschiedenis en technische kennis weg, zodat iedere fotofanaat er wel wat van kan opsteken.

Het vraagt enige leeservaring om zijn zachte cynisme tot de werkelijke proporties terug te brengen. De auteur is (soms té) mild in zijn oordelen, en zijn uitgesproken voorliefde voor het onacademische beeld loopt als een rode draad door zijn teksten.

Dat schept bijwijlen verwarring voor de onervaren lezer, en het is telkens een afwegen van het sérieux van zijn betoog en het loopje dat hij neemt met de fotografie en haar beoefe-naars. Zijn eruditie en kennis van het vak weet hij te verpakken in een soms hilarisch verhaal, en tegelijk ontpopt hij zich tot een amateurfilosoof die slimme beschouwingen in zijn verhaal inbouwt.

Is dit boek een fotogeschiedenis? Ja en nee. Is het een technisch handboek? Ja en nee. Het is een kleurig amalgaam en vooral een liefdesverklaring aan de digitale fotografie en haar oneindige toepassingen. Een eigenzinnig boek door een eigenzinnige auteur voor eigenzinnige mensen.

Ludo Bekkers

'Dit is mijn vijfde en laatste boek over foto's en fotografie', schrijft de auteur op de achterflap van dit boek. Johan De Vos (°1942) is fotograaf, docent, was academiedirecteur en recensent fotografie. Je moet zijn statement misschien niet al te serieus nemen, want door zijn aangeboren balorigheid die ook uit zijn teksten blijkt, zou dit ook wel eens een grapje kunnen zijn.In 1999 kocht hij in een supermarkt een goedkoop digitaal cameraatje, en hij leerde er de voor- en nadelen van kennen. Sindsdien is hij eraan verslaafd, en dat blijkt ook uit dit boek.Nerveuze pixels is een verzameling opstellen die niet uitsluitend over digitale fotografie gaat, maar een breed spectrum van het medium bestrijkt. De Vos geeft tussen neus en lippen heel wat fotogeschiedenis en technische kennis weg, zodat iedere fotofanaat er wel wat van kan opsteken.Het vraagt enige leeservaring om zijn zachte cynisme tot de werkelijke proporties terug te brengen. De auteur is (soms té) mild in zijn oordelen, en zijn uitgesproken voorliefde voor het onacademische beeld loopt als een rode draad door zijn teksten.Dat schept bijwijlen verwarring voor de onervaren lezer, en het is telkens een afwegen van het sérieux van zijn betoog en het loopje dat hij neemt met de fotografie en haar beoefe-naars. Zijn eruditie en kennis van het vak weet hij te verpakken in een soms hilarisch verhaal, en tegelijk ontpopt hij zich tot een amateurfilosoof die slimme beschouwingen in zijn verhaal inbouwt.Is dit boek een fotogeschiedenis? Ja en nee. Is het een technisch handboek? Ja en nee. Het is een kleurig amalgaam en vooral een liefdesverklaring aan de digitale fotografie en haar oneindige toepassingen. Een eigenzinnig boek door een eigenzinnige auteur voor eigenzinnige mensen.Ludo Bekkers