Bart Moeyaert zal als artistiek intendant de Vlaams-Nederlandse aanwezigheid als gastland op de prestigieuze Frankfortse Boekenbeurs in 2016 in goede banen leiden. Als het van hem afhangt, gebeurt dit zonder de gebruikelijke Bourgondische of tulpenbollen clichés.

Wow!Countries

'Dat moeten we bereiken: de Lage Landen op zo'n manier in Frankfurt presenteren dat bezoekers zich de Low Countries als de Wow! Countries herinneren.' Bart Moeyaert wil de Nederlandtstalige literatuur van Vlaanderen en Nederland in 2016 op een positieve, wow-manier in Frankfort laten rondzingen. Hij gelooft niet in de traditionele wijze waarop de literatuur van de Lage Landen vaak in beeld worden gebracht: 'Je brengt de literatuur niet in kaart aan de hand van tulpen of bier. Ik vind feesten aangenaam, maar ik ben niet gek op feesten van dertien in een dozijn. Een gastland op de Frankfurter Buchmesse is pas memorabel als je je nog jaren later de unieke sfeer herinnert. Je weet nog wat je voelde toen je de hal van het gastland binnenstapte, je weet nog waar je zat toen je dat ene evenement meemaakte, je ziet de schrijvers voor je.'

Afijn, afwachten of positivo Moeyaert zijn wow-gevoel voorbij de clichés op de meestal zakelijke bezoekers van de Duitse boekenbeurs in 2016 zal kunnen overbrengen. Vast staat dat Moeyaert vertrouwd is met de Duitse boekenmarkt. Zijn werk werd talloze malen in het Duits gebracht en hij is naar eigen zeggen reeds 25 keer naar het mekka van boekenland op bedevaart geweest waardoor hij alle ins en outs van dit walhalla kent.

Eén en toch verschillend

De Vlaamse en Nederlandse Letterenfondsen bundelden een tijdje geleden al hun krachten om het gastlandschap voor de Frankfurter Buchmesse in 2016 binnen te halen. Aan Moeyaert nu om de artistieke marsrichting aan te geven waarbij de Nederlandse literatuur als geheel maar toch ook in haar Vlaamse en Nederlandse eigenheid wordt getoond.

De komende maanden zullen alle mogelijke partners uit het literaire veld worden uitgenodigd om rond de tafel te zitten. Op basis van die eerste verkennende gesprekken gaan Moeyaert en zakelijk leider Bas Pauw een inhoudelijk plan opstellen.

(Bron: Persbericht Vlaams Fonds voor de Letteren)

FH

Bart Moeyaert zal als artistiek intendant de Vlaams-Nederlandse aanwezigheid als gastland op de prestigieuze Frankfortse Boekenbeurs in 2016 in goede banen leiden. Als het van hem afhangt, gebeurt dit zonder de gebruikelijke Bourgondische of tulpenbollen clichés. Wow!Countries'Dat moeten we bereiken: de Lage Landen op zo'n manier in Frankfurt presenteren dat bezoekers zich de Low Countries als de Wow! Countries herinneren.' Bart Moeyaert wil de Nederlandtstalige literatuur van Vlaanderen en Nederland in 2016 op een positieve, wow-manier in Frankfort laten rondzingen. Hij gelooft niet in de traditionele wijze waarop de literatuur van de Lage Landen vaak in beeld worden gebracht: 'Je brengt de literatuur niet in kaart aan de hand van tulpen of bier. Ik vind feesten aangenaam, maar ik ben niet gek op feesten van dertien in een dozijn. Een gastland op de Frankfurter Buchmesse is pas memorabel als je je nog jaren later de unieke sfeer herinnert. Je weet nog wat je voelde toen je de hal van het gastland binnenstapte, je weet nog waar je zat toen je dat ene evenement meemaakte, je ziet de schrijvers voor je.'Afijn, afwachten of positivo Moeyaert zijn wow-gevoel voorbij de clichés op de meestal zakelijke bezoekers van de Duitse boekenbeurs in 2016 zal kunnen overbrengen. Vast staat dat Moeyaert vertrouwd is met de Duitse boekenmarkt. Zijn werk werd talloze malen in het Duits gebracht en hij is naar eigen zeggen reeds 25 keer naar het mekka van boekenland op bedevaart geweest waardoor hij alle ins en outs van dit walhalla kent.Eén en toch verschillendDe Vlaamse en Nederlandse Letterenfondsen bundelden een tijdje geleden al hun krachten om het gastlandschap voor de Frankfurter Buchmesse in 2016 binnen te halen. Aan Moeyaert nu om de artistieke marsrichting aan te geven waarbij de Nederlandse literatuur als geheel maar toch ook in haar Vlaamse en Nederlandse eigenheid wordt getoond.De komende maanden zullen alle mogelijke partners uit het literaire veld worden uitgenodigd om rond de tafel te zitten. Op basis van die eerste verkennende gesprekken gaan Moeyaert en zakelijk leider Bas Pauw een inhoudelijk plan opstellen.(Bron: Persbericht Vlaams Fonds voor de Letteren) FH