Vandaag wordt Jef Geeraerts er 85. Volgens de canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur, opgesteld door Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, steekt de jarige Geeraerts bij de Vlaamse thrillerschrijvers nog altijd met kop en schouders boven de anderen uit. Hij kreeg 4 boekvermeldingen terwijl Bob Mendes en Pieter Aspe genoegen moesten nemen met 3 thrillernominaties.

Lijstjes maken

Lijstjes maken over de beste Europese, Nederlandse of Vlaamse roman is terug in. Nadat Knack 7 jaar geleden werk maakte van een canon van de Vlaamse literatuur, belooft de Koninklijke Academie voor de Nederlandse taal en literatuur te Gent tegen de lente van dit jaar ook een eerste wetenschappelijk verantwoorde Vlaamse literaire canon op te stellen waar de lezers dan achteraf eveneens aan kunnen bijdragen met hun keuzes.

In Nederland is momenteel de thriller 10-daagse aan de gang. Vandaar dit initiatief voor een canon van de Nederlandstalige misdaadroman. Voorlopig werden er door de Hebban-redactie ongeveer 80 auteurs geselecteerd. Bedoeling is dat lezers tot eind februari meestemmen over deze lijst om dan uiteindelijk begin maart een uitgedunde toplijst te kunnen brengen.

Slechts 8 Vlamingen

Nu al valt op dat er slechts 8 Vlaamse misdaadschrijvers werden weerhouden. Jef Geeraerts met 4 publicaties - en onder andere 'De zaak Alzheimer' en 'Double-face', Bob Mendes met 3 boeken - waaronder 'De kracht van het vuur' - en Pieter Aspe met eveneens 3 vermeldingen zijn de Vlaamse toppers.

Bavo Dhooge sprokkelt 2 topthrillers terwijl Patrick De Bruyn, Bram Dehouck, Luc Deflo en Johanna Spaey het met één thrillernominatie moeten stellen.

In 2011 gaf Jef Geeraerts in Knack.be zelf tekst en uitleg bij zijn thrillers.

Frank Hellemans

Vandaag wordt Jef Geeraerts er 85. Volgens de canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur, opgesteld door Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, steekt de jarige Geeraerts bij de Vlaamse thrillerschrijvers nog altijd met kop en schouders boven de anderen uit. Hij kreeg 4 boekvermeldingen terwijl Bob Mendes en Pieter Aspe genoegen moesten nemen met 3 thrillernominaties.Lijstjes makenLijstjes maken over de beste Europese, Nederlandse of Vlaamse roman is terug in. Nadat Knack 7 jaar geleden werk maakte van een canon van de Vlaamse literatuur, belooft de Koninklijke Academie voor de Nederlandse taal en literatuur te Gent tegen de lente van dit jaar ook een eerste wetenschappelijk verantwoorde Vlaamse literaire canon op te stellen waar de lezers dan achteraf eveneens aan kunnen bijdragen met hun keuzes.In Nederland is momenteel de thriller 10-daagse aan de gang. Vandaar dit initiatief voor een canon van de Nederlandstalige misdaadroman. Voorlopig werden er door de Hebban-redactie ongeveer 80 auteurs geselecteerd. Bedoeling is dat lezers tot eind februari meestemmen over deze lijst om dan uiteindelijk begin maart een uitgedunde toplijst te kunnen brengen.Slechts 8 VlamingenNu al valt op dat er slechts 8 Vlaamse misdaadschrijvers werden weerhouden. Jef Geeraerts met 4 publicaties - en onder andere 'De zaak Alzheimer' en 'Double-face', Bob Mendes met 3 boeken - waaronder 'De kracht van het vuur' - en Pieter Aspe met eveneens 3 vermeldingen zijn de Vlaamse toppers.Bavo Dhooge sprokkelt 2 topthrillers terwijl Patrick De Bruyn, Bram Dehouck, Luc Deflo en Johanna Spaey het met één thrillernominatie moeten stellen.Frank Hellemans