"IS heeft zich toegelegd op een hedendaagse vorm van holocaust, gelooft daarbij in de eigen raciale superioriteit en doet aan propaganda waar Goebbels trots op geweest zou zijn." De 82-jarige Brits-Indische auteur V.S.Naipaul liet opnieuw van zich horen in de zondagskrant Mail on Sunday en roept daarbij op tot een militaire vernietiging van IS.

Bedreiging van de wereldvrede

Naipaul, die in Trinidad werd geboren uit Brits-Indische ouders, heeft altijd al een hard hoofd gehad in de islam, zoals hij bewees in spraakmakende boeken als 'Onder gelovigen: een islamitisch reisverslag' (1981) en 'Meer dan geloof: islamitische reizen onder de bekeerde volkeren' (1988). Hij geeft in zijn analyse in de zondagskrant toe dat hij sindsdien geen grote reizen meer heeft ondernomen in landen die door de islam worden gedomineerd, maar wil toch na de IS-gerelateerde aanslag in Tunesië waarschuwen voor het gevaarlijke potentieel van IS: "IS vormt de grootste bedreiging van de wereldvrede sinds het bestaan van het Derde Rijk."

Naipaul die bekend werd met zijn autobiografisch geïnspireerde, interculturele roman 'Een huis voor meneer Biswas' (1961) kreeg 40 jaar later de Nobelprijs Literatuur voor zijn oeuvre. Sinds het verschijnen van 'Het masker van Afrika' (2010) bleef het stil rond hem. Maar nu wil hij dus waarschuwen voor het grote gevaar van het islamisme en van IS. In het artikel geeft hij een korte, historische reconstructie van het ontstaan van de islam dat altijd al de neiging heeft gehad om zich ahistorisch tot enige religieuze ideologie uit te roepen en daarbij in zijn radicale fundamentalistische IS-versie appelleert aan simpele geesten.

Parallellen met de nazi's

Hij legt dus ook parallellen met het antisemitisme, het geloof in de eigen raciale superioriteit en de propagandamethodes van de nazi's. Hij herinnert daarbij eveneens aan de Caïro-akkoorden uit 1920 waarbij Frankrijk en Engeland de huidige kaart - én het imbroglio - in het Nabije Oosten met de creatie van nieuwe naties, zoals Saoudi-Arabië, Irak en Syrië, in zekere zin hebben voorgeprogrammeerd.

Tenslotte roept hij andere islamitische stromingen dan de fundamentalistische op om zich dringend kenbaar te maken en zo expliciet afstand te nemen van IS.

Frank Hellemans

"IS heeft zich toegelegd op een hedendaagse vorm van holocaust, gelooft daarbij in de eigen raciale superioriteit en doet aan propaganda waar Goebbels trots op geweest zou zijn." De 82-jarige Brits-Indische auteur V.S.Naipaul liet opnieuw van zich horen in de zondagskrant Mail on Sunday en roept daarbij op tot een militaire vernietiging van IS.Bedreiging van de wereldvredeNaipaul, die in Trinidad werd geboren uit Brits-Indische ouders, heeft altijd al een hard hoofd gehad in de islam, zoals hij bewees in spraakmakende boeken als 'Onder gelovigen: een islamitisch reisverslag' (1981) en 'Meer dan geloof: islamitische reizen onder de bekeerde volkeren' (1988). Hij geeft in zijn analyse in de zondagskrant toe dat hij sindsdien geen grote reizen meer heeft ondernomen in landen die door de islam worden gedomineerd, maar wil toch na de IS-gerelateerde aanslag in Tunesië waarschuwen voor het gevaarlijke potentieel van IS: "IS vormt de grootste bedreiging van de wereldvrede sinds het bestaan van het Derde Rijk."Naipaul die bekend werd met zijn autobiografisch geïnspireerde, interculturele roman 'Een huis voor meneer Biswas' (1961) kreeg 40 jaar later de Nobelprijs Literatuur voor zijn oeuvre. Sinds het verschijnen van 'Het masker van Afrika' (2010) bleef het stil rond hem. Maar nu wil hij dus waarschuwen voor het grote gevaar van het islamisme en van IS. In het artikel geeft hij een korte, historische reconstructie van het ontstaan van de islam dat altijd al de neiging heeft gehad om zich ahistorisch tot enige religieuze ideologie uit te roepen en daarbij in zijn radicale fundamentalistische IS-versie appelleert aan simpele geesten. Parallellen met de nazi'sHij legt dus ook parallellen met het antisemitisme, het geloof in de eigen raciale superioriteit en de propagandamethodes van de nazi's. Hij herinnert daarbij eveneens aan de Caïro-akkoorden uit 1920 waarbij Frankrijk en Engeland de huidige kaart - én het imbroglio - in het Nabije Oosten met de creatie van nieuwe naties, zoals Saoudi-Arabië, Irak en Syrië, in zekere zin hebben voorgeprogrammeerd.Tenslotte roept hij andere islamitische stromingen dan de fundamentalistische op om zich dringend kenbaar te maken en zo expliciet afstand te nemen van IS.Frank Hellemans