De line-up van de zes Zomergasten die in het gelijknamige tv-programma op zondagavonden vanaf 20 juli hun favoriete tv- en filmfragmenten mogen laten tonen en van commentaar voorzien, is zopas bekend gemaakt door de VPRO: David Van Reybrouck mag het rijtje afsluiten op zondag 24 augustus.

Brusselse inbreng

'Mijn Brusselse inbreng zal dus zijn: veel Franstalige cinema en documentaires laten zien', zegt Van Reybrouck op de boekensite van Tzum.Traditioneel nodigt de VPRO ook een Vlaamse zomergast uit. Zo kwam Guy Verhofstadt met veel enthousiasme zijn voorkeur voor de Latijns-Amerikaanse en Centraaleuropees-Joodse literatuur toelichten. Om nog maar te zwijgen van Kristien Hemmerechts die een vacuümpomp als seksspeeltje introduceerde of Hugo Claus die Nederland liet kennis maken met de onderbuik van Vlaanderen in de Seefhoek.

Dit jaar doet Van Reybrouck, die ook in Nederland hoge ogen gooide met onder andere 'Congo' (waarvoor hij in 2010 de AKO Literatuurprijs kreeg), dus zijn opwachting. West-Vlaming Van Reybrouck heeft zich al enkele tijd in Brussel gesetteld en is dus vast van plan om die Brusselse kant tegenover gespreksmeester Wilfried de Jong te belichten. De andere gasten zijn cabaretier Freek de Jonge (die op 20 juli opent), regisseur Jim Taihuttu, thrillerschrijfster Saskia Noort, musicus Reinbert de Leeuw en wiskundige Ionica Smeets. Het programma loopt telkens van 20.15u tot 23.15u op Nederland 2 en wordt dan gevolgd door een film die de zomergast mag inleiden.

Frank Hellemans

De line-up van de zes Zomergasten die in het gelijknamige tv-programma op zondagavonden vanaf 20 juli hun favoriete tv- en filmfragmenten mogen laten tonen en van commentaar voorzien, is zopas bekend gemaakt door de VPRO: David Van Reybrouck mag het rijtje afsluiten op zondag 24 augustus.Brusselse inbreng'Mijn Brusselse inbreng zal dus zijn: veel Franstalige cinema en documentaires laten zien', zegt Van Reybrouck op de boekensite van Tzum.Traditioneel nodigt de VPRO ook een Vlaamse zomergast uit. Zo kwam Guy Verhofstadt met veel enthousiasme zijn voorkeur voor de Latijns-Amerikaanse en Centraaleuropees-Joodse literatuur toelichten. Om nog maar te zwijgen van Kristien Hemmerechts die een vacuümpomp als seksspeeltje introduceerde of Hugo Claus die Nederland liet kennis maken met de onderbuik van Vlaanderen in de Seefhoek.Dit jaar doet Van Reybrouck, die ook in Nederland hoge ogen gooide met onder andere 'Congo' (waarvoor hij in 2010 de AKO Literatuurprijs kreeg), dus zijn opwachting. West-Vlaming Van Reybrouck heeft zich al enkele tijd in Brussel gesetteld en is dus vast van plan om die Brusselse kant tegenover gespreksmeester Wilfried de Jong te belichten. De andere gasten zijn cabaretier Freek de Jonge (die op 20 juli opent), regisseur Jim Taihuttu, thrillerschrijfster Saskia Noort, musicus Reinbert de Leeuw en wiskundige Ionica Smeets. Het programma loopt telkens van 20.15u tot 23.15u op Nederland 2 en wordt dan gevolgd door een film die de zomergast mag inleiden.Frank Hellemans