Het gebeurt niet zo vaak dat hetzelfde Nederlandstalige boek de charts in Nederland én Vlaanderen aanvoert. Wel integendeel, de Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt driften meer en meer uit elkaar, zo heet het immers. Maar soms is daar blijkbaar een uitzondering die deze regel bevestigt.

De dubbel scoren

In de verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels (van 5 tot en met 11 mei), die GfK Belgium samen met Boek.be wekelijks opstellen, staat 'Geachte heer M.', de nieuwste roman van Herman Koch, op nummer 1 bij best verkochte fictie. In de Nederlandse top 60 dus idem dito.

De enige die dit kunstje Koch recentelijk heeft voorgedaan, is Stefan Hertmans die met 'Oorlog en terpentijn' ook ooit de dubbel heeft gescoord. Ondertussen is Hertmans in Vlaanderen naar plaats 4 van best verkochte fictie gezakt.

Dominantie buitenlandse auteurs

Normaal worden de top 10-en in Vlaanderen en Nederland trouwens gedomineerd door buitenlandse auteurs, van het slag van Santa 'De dochter van de imker' Montefiore of Khaled 'En uit de bergen kwam de echo' Hosseini.

Frank Hellemans

Het gebeurt niet zo vaak dat hetzelfde Nederlandstalige boek de charts in Nederland én Vlaanderen aanvoert. Wel integendeel, de Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt driften meer en meer uit elkaar, zo heet het immers. Maar soms is daar blijkbaar een uitzondering die deze regel bevestigt. De dubbel scorenIn de verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels (van 5 tot en met 11 mei), die GfK Belgium samen met Boek.be wekelijks opstellen, staat 'Geachte heer M.', de nieuwste roman van Herman Koch, op nummer 1 bij best verkochte fictie. In de Nederlandse top 60 dus idem dito. De enige die dit kunstje Koch recentelijk heeft voorgedaan, is Stefan Hertmans die met 'Oorlog en terpentijn' ook ooit de dubbel heeft gescoord. Ondertussen is Hertmans in Vlaanderen naar plaats 4 van best verkochte fictie gezakt. Dominantie buitenlandse auteursNormaal worden de top 10-en in Vlaanderen en Nederland trouwens gedomineerd door buitenlandse auteurs, van het slag van Santa 'De dochter van de imker' Montefiore of Khaled 'En uit de bergen kwam de echo' Hosseini. Frank Hellemans