Guy Verhofstadts jongste boek De weg uit de crisis - hoe Europa de wereld kan redden is meer dan de moeite waard. In het bijzonder door zijn didactische karakter.

Het geeft de lezer een goed inzicht over het waarom en hoe van de financiële en economische crisis. Een beetje zwaar op de hand, dat wel. Soms heeft het wat weg van een cursus, wat allicht komt doordat professor Paul De Grauwe (KU Leuven) aan het boek meewerkte. Verhofstadt en de academicus verzoenden zich met elkaar.

De verklarende woorden- en begrippenlijst op het einde van het boek, mag er zeker ook wezen. Tussenin staat de visie van de toppoliticus dat de crisis op Europees niveau moet worden aangepakt. De stijl is er zwieriger en gepassioneerder. Verhofstadt ten voeten uit dus.

Hij schuift er onder meer naar voren: een sociaaleconomische regering voor de Unie, een Europese 'bad bank' en euro-obligaties, die geld in de lade moeten brengen voor Europese investeringen - het Europlan.

De markten zijn geglobaliseerd. De politiek niet. Daar wringt voor de liberale voorman het schoentje. De oplossing? "Het nationale kader achter ons laten en economie en democratie opnieuw dezelfde taal laten spreken of binnen dezelfde ruimte laten opereren (...)"

Verhofstadt komt zelden uit zijn pijp voor 'een klein beetje'. Bij hem is het altijd all the way . Zal hij aarden in de Europese politiek, die stapje voor stapje aan het Europa van de toekomst bouwt? Het wordt interessant om volgen.

Guy Verhofstadt - De weg uit de crisis - Hoe Europa de wereld kan redden
Uitgeverij: De Bezige Bij, 2009
Aantal pagina's: 222
ISBN: 9789023452546

Boudewijn Vanpeteghem in Trends

Guy Verhofstadts jongste boek De weg uit de crisis - hoe Europa de wereld kan redden is meer dan de moeite waard. In het bijzonder door zijn didactische karakter. Het geeft de lezer een goed inzicht over het waarom en hoe van de financiële en economische crisis. Een beetje zwaar op de hand, dat wel. Soms heeft het wat weg van een cursus, wat allicht komt doordat professor Paul De Grauwe (KU Leuven) aan het boek meewerkte. Verhofstadt en de academicus verzoenden zich met elkaar.De verklarende woorden- en begrippenlijst op het einde van het boek, mag er zeker ook wezen. Tussenin staat de visie van de toppoliticus dat de crisis op Europees niveau moet worden aangepakt. De stijl is er zwieriger en gepassioneerder. Verhofstadt ten voeten uit dus.Hij schuift er onder meer naar voren: een sociaaleconomische regering voor de Unie, een Europese 'bad bank' en euro-obligaties, die geld in de lade moeten brengen voor Europese investeringen - het Europlan.De markten zijn geglobaliseerd. De politiek niet. Daar wringt voor de liberale voorman het schoentje. De oplossing? "Het nationale kader achter ons laten en economie en democratie opnieuw dezelfde taal laten spreken of binnen dezelfde ruimte laten opereren (...)"Verhofstadt komt zelden uit zijn pijp voor 'een klein beetje'. Bij hem is het altijd all the way . Zal hij aarden in de Europese politiek, die stapje voor stapje aan het Europa van de toekomst bouwt? Het wordt interessant om volgen.Guy Verhofstadt - De weg uit de crisis - Hoe Europa de wereld kan reddenUitgeverij: De Bezige Bij, 2009Aantal pagina's: 222ISBN: 9789023452546Boudewijn Vanpeteghem in Trends