Gisterennamiddag mocht de Iraans-Britse auteur Salman Rushdie de Frankfurter Buchmesse 2015 plechtig openen, zeer tot ongenoegen van Iran dat ermee dreigde de boekenbeurs te boycotten. Vanaf vandaag lopen duizenden boekenprofessionals er in de diverse 'Hallen' - zalen zo groot als een voetbalveld - elkaar voor de voeten om de rechten van de nieuwste hype te kunnen kopen.

Met ongeveer 7300 deelnemende exposanten uit meer dan 100 landen, meer dan 9000 journalisten en 275.000 verwachte bezoekers is de Frankfurter Buchmesse ontegensprekelijk de grootste en meteen ook belangrijkste boekenbeurs ter wereld.

Vlaanderen én Nederland gastland in 2016

Dit jaar is Indonesië gastland, en staan heen wat literaire evenementen dus in het teken van de Indonesische letteren maar de Vlaamse en Nederlandse uitgevers zijn toch al dit jaar prominent aanwezig op het Duitse boekenfeest. Zij lopen zich immers warm om volgend jaar - in oktober 2016 dus - de Nederlandstalige letteren in het zonnetje te zetten in Frankfurt.

In tegenstelling tot 1993 - toen de Nederlandstalige literatuur ook 'Gastland' was, maar vooral de Nederlandse letterheren de bakens hadden uitgezet en de Vlaamse auteurs er maar bekaaid vanaf kwamen - is deze keer voor 2016 de gezamenlijke Vlaams-Nederlandse literaire scène gemobiliseerd.

Lage Landen aan de zee

Het begon al afgelopen jaar toen het Vlaamse Fonds voor de Letteren en zijn Nederlandse evenknie Duitse uitgevers van alle mogelijke genres naar Vlaanderen en Nederland hebben uitgenodigd om er zelf te kunnen kennismaken met schrijvers, critici en uitgevers.

Onlangs werd het managementteam met langs Vlaamse kant curator-jeugdauteur Bart Moeyaert en langs Nederlandse zijde zakelijk leider Bas Pauw bekend gemaakt. Ze willen samen de Nederlandstalige letteren uit Noord en Zuid verkopen als een product van de Lage Landen aan de zee. Alle genres tot en met de creatieve industrieën - lees: digitale toepassingen - zullen aan bod komen. Tegelijk raakte ook al bekend dat Vlaanderen toch iets extra's wil doen voor zijn strips, hét literaire exportproduct bij uitstek toch wel tot spijt van wie het benijdt: van Suske en Wiske en Asterix tot Lucky Luke en Kuifje.

Frank Hellemans

Gisterennamiddag mocht de Iraans-Britse auteur Salman Rushdie de Frankfurter Buchmesse 2015 plechtig openen, zeer tot ongenoegen van Iran dat ermee dreigde de boekenbeurs te boycotten. Vanaf vandaag lopen duizenden boekenprofessionals er in de diverse 'Hallen' - zalen zo groot als een voetbalveld - elkaar voor de voeten om de rechten van de nieuwste hype te kunnen kopen. Met ongeveer 7300 deelnemende exposanten uit meer dan 100 landen, meer dan 9000 journalisten en 275.000 verwachte bezoekers is de Frankfurter Buchmesse ontegensprekelijk de grootste en meteen ook belangrijkste boekenbeurs ter wereld.Vlaanderen én Nederland gastland in 2016Dit jaar is Indonesië gastland, en staan heen wat literaire evenementen dus in het teken van de Indonesische letteren maar de Vlaamse en Nederlandse uitgevers zijn toch al dit jaar prominent aanwezig op het Duitse boekenfeest. Zij lopen zich immers warm om volgend jaar - in oktober 2016 dus - de Nederlandstalige letteren in het zonnetje te zetten in Frankfurt.In tegenstelling tot 1993 - toen de Nederlandstalige literatuur ook 'Gastland' was, maar vooral de Nederlandse letterheren de bakens hadden uitgezet en de Vlaamse auteurs er maar bekaaid vanaf kwamen - is deze keer voor 2016 de gezamenlijke Vlaams-Nederlandse literaire scène gemobiliseerd.Lage Landen aan de zeeHet begon al afgelopen jaar toen het Vlaamse Fonds voor de Letteren en zijn Nederlandse evenknie Duitse uitgevers van alle mogelijke genres naar Vlaanderen en Nederland hebben uitgenodigd om er zelf te kunnen kennismaken met schrijvers, critici en uitgevers.Onlangs werd het managementteam met langs Vlaamse kant curator-jeugdauteur Bart Moeyaert en langs Nederlandse zijde zakelijk leider Bas Pauw bekend gemaakt. Ze willen samen de Nederlandstalige letteren uit Noord en Zuid verkopen als een product van de Lage Landen aan de zee. Alle genres tot en met de creatieve industrieën - lees: digitale toepassingen - zullen aan bod komen. Tegelijk raakte ook al bekend dat Vlaanderen toch iets extra's wil doen voor zijn strips, hét literaire exportproduct bij uitstek toch wel tot spijt van wie het benijdt: van Suske en Wiske en Asterix tot Lucky Luke en Kuifje.Frank Hellemans