Geen nieuwe spellingsregels in nieuwe Groene Boekje

Het is 10 jaar geleden dat het Groene Boekje verscheen bij Sdu Uitgevers en Lannoo. Het nieuwe verschijnt in oktober bij Van Dale. © BELGA

In oktober 2015 verschijnt het nieuwe Groene Boekje bij Van Dale: het is voor de helft dunner en bevat – hoera! – geen nieuwe spellingsregels.

Het nieuwe Groene Boekje, handig om de juiste spelling te checken, verschijnt in oktober 2015 bij Van Dale. Dit jaar verschijnt trouwens ook een nieuwe papieren editie van de Dikke Van Dale, het ‘Groot Woordenboek van de Nederlandse taal’.

Elke 10 jaar verschijnt er een nieuwe editie van de ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’, zoals het Groene Boekje officieel heet. De laatste editie van 2005 werd gepubliceerd door Sdu Uitgevers en Lannoo. Een speciale selectiecommissie van De Nederlandse Taalunie, bestaande uit algemeen secretaris Geert Joris en vier externe deskundigen, koos na een aanbesteding nu voor Van Dale als uitgever.

Helft minder trefwoorden

Vroeger raakte al bekend dat dit nieuwe Groene Boekje slechts een 50.000-tal trefwoorden meer zal bevatten, ongeveer de helft van het vroegere aantal. De redactie koos vooral voor de twijfelwoorden, op basis van de geconsulteerde online-versie van het Groene Boekje. Speciale aandacht wordt daarbij besteed aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied, waar het Nederlands ook een officiële taal is.

Ook goedkopere paperbackversie

Voor het eerst verschijnen er nu twee versies van het Groene Boekje. Eén editie, met een harde kaft, zal grotendeels vergelijkbaar zijn met het huidige boekje. Daarnaast komt er een goedkopere paperbackversie, vooral bedoeld voor scholieren en studenten. Er verschijnt niet alleen een nieuwe uitgave van het boekje, maar ook een geheel nieuwe online versie, die kosteloos beschikbaar blijft. Omdat ruimte en omvang voor de online versie geen probleem vormen, zal die wel meer trefwoorden bevatten dan het boekje.

Geen nieuwe ‘paardenbloemtoestanden’

Goed nieuws tenslotte voor wie zich niet altijd het hoofd wil breken over de Nederlandse spelling: deze keer worden er géén nieuwe spellingsregels van kracht, zoals dat tien jaar geleden nog wel het geval was toen werd gedecreteerd dat ‘paardenbloem’ voortaan mét tussen-n en middeleeuwen met kleine letter dienden te worden geschreven. De Nederlanders haakten in 2005 af bij de correcties op de grote spellingshervorming van 1995. Deze keer is dus wijselijk gekozen voor spellingsstabiliteit.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content