Niet alleen de journalistieke wereld reageert verslagen op het nieuws dat Knack.be-medewerker Fred Braeckman, ooit radiojournalist maar daarnast vooral bevlogen thrillerrecensent en geestelijke vader van de Knack Hercule Poirot-prijs, zaterdag op 71-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding. Ook vanuit de literaire wereld wordt benadrukt dat Braeckman node zal worden gemist omdat hij als recensent zo feilloos analyserend maar ook zo enthousiasmerend de Vlaamse thriller mee op de kaart heeft gezet.

Gids in het thrillerlandschap

Uitgeverij Manteau die als eerste literaire uitgeverij hoog inzette op Vlaamse thrillerschrijvers, benadrukt Braeckmans voortrekkersrol: "Met ongeloof vernamen we het voorbije weekend het overlijden van Fred Braeckman. Fred, die decennialang een voorvechter was van het Vlaamse misdaadgenre. Hij was de eerste die oog had voor Vlaamse thrillerauteurs. Hij gaf hen een stem en een gezicht in de nationale dag-en weekbladen en recenseerde hen steevast met een ongeëvenaarde kennis van zaken, in zijn eigen stijl vol ernst en mededogen. Talloze auteurs waren altijd opnieuw benieuwd naar wat Fred van hun nieuwste boek vond. Hij stond mee aan de wieg van de Hercule Poirotprijs en bezorgde het genre op die manier het sérieux dat het voordien niet had. Hij was een gids in het Vlaamse thrillerlandschap en zal danig gemist worden."

Ook Pieter Aspe, goudhaantje van uitgeverij Manteau, denkt er zo over: "Je was een fijne man, Fred, goedlachs en zeer begaan met de Vlaamse misdaadliteratuur, een gewaardeerde pleitbezorger voor jong talent en een toeverlaat voor de 'anciens.' Het ga je goed, Fred - je alibi sluit als een bus."

Toni Coppers, vroegere VRT-collega van Braeckman en tegenwoordig bijzonder actief (en succesvol) als thrillerauteur reageerde: "We hebben elkaar meer dan 30 jaar gekend. Van toen ik als jong broekje reisreportages maakte voor de radio en opkeek naar de ervaren journalist die je was. Later, in andere tijden en andere levens, gingen mijn boeken door je handen. Streng én mild was je, een zeldzame combinatie, gelardeerd met de broodnodige humor."

De man die zomaar verdween

Thrillerauteur Patrick De Bruyn zal hem eveneens missen en suggereert een schrijfwedstrijd om zijn nagedachtenis te eren: "Fred was altijd veel meer dan recensent. Noem hem gerust de bezieler van het Vlaamse spannende boek. Zijn Hercule Poirot-pijs is ondertussen een monument geworden. Erudiet, minzaam, met veel mededogen, altijd in voor een bon mot, genietend van elk moment in het leven. Ik weet wat je dacht over wat ons na de dood te wachten staat. Maar nu wou ik toch dat alle Vlaamse thrillerauteurs elk een verhaal zouden schrijven dat jij aldoor monkelend zou lezen. Een spannend verhaal over: 'De man die zomaar verdween'. "

FH

Niet alleen de journalistieke wereld reageert verslagen op het nieuws dat Knack.be-medewerker Fred Braeckman, ooit radiojournalist maar daarnast vooral bevlogen thrillerrecensent en geestelijke vader van de Knack Hercule Poirot-prijs, zaterdag op 71-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding. Ook vanuit de literaire wereld wordt benadrukt dat Braeckman node zal worden gemist omdat hij als recensent zo feilloos analyserend maar ook zo enthousiasmerend de Vlaamse thriller mee op de kaart heeft gezet.Gids in het thrillerlandschapUitgeverij Manteau die als eerste literaire uitgeverij hoog inzette op Vlaamse thrillerschrijvers, benadrukt Braeckmans voortrekkersrol: "Met ongeloof vernamen we het voorbije weekend het overlijden van Fred Braeckman. Fred, die decennialang een voorvechter was van het Vlaamse misdaadgenre. Hij was de eerste die oog had voor Vlaamse thrillerauteurs. Hij gaf hen een stem en een gezicht in de nationale dag-en weekbladen en recenseerde hen steevast met een ongeëvenaarde kennis van zaken, in zijn eigen stijl vol ernst en mededogen. Talloze auteurs waren altijd opnieuw benieuwd naar wat Fred van hun nieuwste boek vond. Hij stond mee aan de wieg van de Hercule Poirotprijs en bezorgde het genre op die manier het sérieux dat het voordien niet had. Hij was een gids in het Vlaamse thrillerlandschap en zal danig gemist worden."Ook Pieter Aspe, goudhaantje van uitgeverij Manteau, denkt er zo over: "Je was een fijne man, Fred, goedlachs en zeer begaan met de Vlaamse misdaadliteratuur, een gewaardeerde pleitbezorger voor jong talent en een toeverlaat voor de 'anciens.' Het ga je goed, Fred - je alibi sluit als een bus." Toni Coppers, vroegere VRT-collega van Braeckman en tegenwoordig bijzonder actief (en succesvol) als thrillerauteur reageerde: "We hebben elkaar meer dan 30 jaar gekend. Van toen ik als jong broekje reisreportages maakte voor de radio en opkeek naar de ervaren journalist die je was. Later, in andere tijden en andere levens, gingen mijn boeken door je handen. Streng én mild was je, een zeldzame combinatie, gelardeerd met de broodnodige humor."De man die zomaar verdweenThrillerauteur Patrick De Bruyn zal hem eveneens missen en suggereert een schrijfwedstrijd om zijn nagedachtenis te eren: "Fred was altijd veel meer dan recensent. Noem hem gerust de bezieler van het Vlaamse spannende boek. Zijn Hercule Poirot-pijs is ondertussen een monument geworden. Erudiet, minzaam, met veel mededogen, altijd in voor een bon mot, genietend van elk moment in het leven. Ik weet wat je dacht over wat ons na de dood te wachten staat. Maar nu wou ik toch dat alle Vlaamse thrillerauteurs elk een verhaal zouden schrijven dat jij aldoor monkelend zou lezen. Een spannend verhaal over: 'De man die zomaar verdween'. "FH