Het nieuws van zijn overlijden werd bekend gemaakt door zijn uitgever. Grass overleed in een ziekenhuis in Lübeck:

Grass is een van de belangrijke figuren uit de hedendaagse Duitse literatuur. Hij is vooral bekend voor zijn boek 'De Blikken Trommel' uit 1959. Grass ontving in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur.

De sociaal geëngageerde schrijver ontliep nooit de polemiek en confronteerde Duitsland meermaals met zijn verleden. In 2006 onthulde hij als dienstplichtige lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Over de omstandigheden waarin Grass zich in 1944 bij de SS aansloot, heerst nog altijd onduidelijkheid. Grass was toen pas 17 jaar, maar daar tegenover staat dat hij destijds buitengewoon goed op de hoogte was van de militaire stand van zaken. De zaak leidde in de Bondsrepubliek tot felle discussies.

Persona non grata

Na een klaaggedicht, waarin hij Israël ervan betichtte de wereldvrede te bedreigen, werd Grass in 2012 persona non grata verklaard in Israël. Voor die dichtbundel,Eintagsfliegen, kreeg Grass in 2013 de Spiros Vergos Prize for Freedom of Expression. In een gesprek in Knack met Arnon Grunberg zei Grass daarover: 'Ik geloof dat de explosieve kracht van gedichten altijd is onderschat'.

In een ander gedicht nam hij de behandeling van Griekenland door Europa op de korrel. Hij noemde het 'Europa's schande'.

Ook Turkije kreeg ervan langs omdat het de confrontatie met de minder aangename aspecten van zijn geschiedenis weigerde aan te gaan en niet openlijk over zijn misdaden tegen de Armeniërs wilde spreken.

Uitgeschreven

Vorig jaar liet de auteur nog weten dat hij uitgeschreven was. 'Ik ben nu 86 jaar. Ik geloof niet dat ik er nog in slaag om een roman te schrijven', aldus Grass. 'Mijn gezondheidstoestand laat me niet toe projecten over vijf of zes jaar te ondernemen. En dat is de voorwaarde om onderzoek te doen voor een roman.'

Tot het omvangrijk oeuvre van Grass behoort de begin jaren zestig verschenen 'Danziger Trilogie'. Die omvat naast 'Die Blechtrommel' de novelle 'Katz und Maus' ('Kat en Muis' -1961) en de roman 'Hundejahre' ('Hondenjaren' - 1963). Bijna een halve eeuw later schreef Grass zijn 'Trilogie der Erinnerung' met de autobiografische boeken 'Beim Häuten der Zwiebel' ('De rokken van de ui' - 2006), 'Die Box' ('De box. Verhalen uit de donkere kamer' - 2008) en 'Grimms Wörter'.

(TE)

Het nieuws van zijn overlijden werd bekend gemaakt door zijn uitgever. Grass overleed in een ziekenhuis in Lübeck: Grass is een van de belangrijke figuren uit de hedendaagse Duitse literatuur. Hij is vooral bekend voor zijn boek 'De Blikken Trommel' uit 1959. Grass ontving in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur. De sociaal geëngageerde schrijver ontliep nooit de polemiek en confronteerde Duitsland meermaals met zijn verleden. In 2006 onthulde hij als dienstplichtige lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Over de omstandigheden waarin Grass zich in 1944 bij de SS aansloot, heerst nog altijd onduidelijkheid. Grass was toen pas 17 jaar, maar daar tegenover staat dat hij destijds buitengewoon goed op de hoogte was van de militaire stand van zaken. De zaak leidde in de Bondsrepubliek tot felle discussies. Na een klaaggedicht, waarin hij Israël ervan betichtte de wereldvrede te bedreigen, werd Grass in 2012 persona non grata verklaard in Israël. Voor die dichtbundel,Eintagsfliegen, kreeg Grass in 2013 de Spiros Vergos Prize for Freedom of Expression. In een gesprek in Knack met Arnon Grunberg zei Grass daarover: 'Ik geloof dat de explosieve kracht van gedichten altijd is onderschat'.In een ander gedicht nam hij de behandeling van Griekenland door Europa op de korrel. Hij noemde het 'Europa's schande'.Ook Turkije kreeg ervan langs omdat het de confrontatie met de minder aangename aspecten van zijn geschiedenis weigerde aan te gaan en niet openlijk over zijn misdaden tegen de Armeniërs wilde spreken. Vorig jaar liet de auteur nog weten dat hij uitgeschreven was. 'Ik ben nu 86 jaar. Ik geloof niet dat ik er nog in slaag om een roman te schrijven', aldus Grass. 'Mijn gezondheidstoestand laat me niet toe projecten over vijf of zes jaar te ondernemen. En dat is de voorwaarde om onderzoek te doen voor een roman.' Tot het omvangrijk oeuvre van Grass behoort de begin jaren zestig verschenen 'Danziger Trilogie'. Die omvat naast 'Die Blechtrommel' de novelle 'Katz und Maus' ('Kat en Muis' -1961) en de roman 'Hundejahre' ('Hondenjaren' - 1963). Bijna een halve eeuw later schreef Grass zijn 'Trilogie der Erinnerung' met de autobiografische boeken 'Beim Häuten der Zwiebel' ('De rokken van de ui' - 2006), 'Die Box' ('De box. Verhalen uit de donkere kamer' - 2008) en 'Grimms Wörter'.(TE)