Dat het niet zo bijzonder fraai gesteld is met de Vlaams-Nederlanse literaire entente bewees Knack Boek 10 onlangs nog. DeBuren wil daar op zijn manier wat aan doen en organiseert op vrijdag 26 november in het Antwerpse Koninklijke Lyceum aan de Roosevelt-plaats, waar good old Willem Elsschot nog school heeft gelopen, een quiz voor wie al van Nederlandstalig literatuur houdt.

Uitgangspunt was een column van Tom Naegels waarin die na een deelname aan een literaire quiz in Nederland zijn verwondering ventileerde hoe weinig Vlamingen en Nederlanders nog van elkaars literatuur afweten. Hij was niet te beroerd om zelf toe te geven dat dit, gezien zijn lage score op de quiz, ook voor hemzelf gold.


Daarom pakt deBuren nu uit met Qwerty & Azerty, een quiz vol humor met vragen over boeken en schrijvers, over klassiekers en debuten, over literatuur en ander proza uit de Lage Landen. Het is de bedoeling is om via de quiz onbekende cultuur-literaire pareltjes uit de Nederlandstalige literatuur te laten her(ontdekken).

De kennis van de deelnemers wordt niet alleen met kennisvragen getest maar ook aan de hand van filmfragmenten, audio-opnamen, illustraties en rebussen. Om de quiz een zekere dynamiek te geven, is het geen individuele maar een groepsquiz met teams van 4 personen. De quiz is niet alleen bedoeld voor kenners, letterkundigen of quizznerds. Ook al wie gewoon van literatuur en cultuur houden, moet kunnen deelnemen. Er worden ook BV's en BN's - bekende Vlamingen en Nederlanders dus - uitgenodigd. Presentator is theateracteur Warre Borgmans.

De opbrengst van de quiz gaat naar een cultureel project van de school. Indien de quizformule aanslaat, is het de bedoeling om één literaire quiz per seizoen te organiseren met afwisselend één in Vlaanderen en één in Nederland.

Frank Hellemans

* Oproep om met Knack deel te nemen: 3 teams kunnen gratis deelnemen, bij hun deelname krijgen ze ook een Knack-deelnamepakket (dat deelnamepakket omvat een aantal boeken e.a. aangeboden uit de Knack-winkel)

* Hoe? inschrijvingsformulier invullen, naam van het team = Knack, individueel inschrijven of per team van 4 deelnemers, insturen uiterlijk 10 november (inschrijvingsmodaliteiten staan op inschrijvingsformulier), winnaars worden bepaald door lottrekking

Dat het niet zo bijzonder fraai gesteld is met de Vlaams-Nederlanse literaire entente bewees Knack Boek 10 onlangs nog. DeBuren wil daar op zijn manier wat aan doen en organiseert op vrijdag 26 november in het Antwerpse Koninklijke Lyceum aan de Roosevelt-plaats, waar good old Willem Elsschot nog school heeft gelopen, een quiz voor wie al van Nederlandstalig literatuur houdt.Uitgangspunt was een column van Tom Naegels waarin die na een deelname aan een literaire quiz in Nederland zijn verwondering ventileerde hoe weinig Vlamingen en Nederlanders nog van elkaars literatuur afweten. Hij was niet te beroerd om zelf toe te geven dat dit, gezien zijn lage score op de quiz, ook voor hemzelf gold. Daarom pakt deBuren nu uit met Qwerty & Azerty, een quiz vol humor met vragen over boeken en schrijvers, over klassiekers en debuten, over literatuur en ander proza uit de Lage Landen. Het is de bedoeling is om via de quiz onbekende cultuur-literaire pareltjes uit de Nederlandstalige literatuur te laten her(ontdekken). De kennis van de deelnemers wordt niet alleen met kennisvragen getest maar ook aan de hand van filmfragmenten, audio-opnamen, illustraties en rebussen. Om de quiz een zekere dynamiek te geven, is het geen individuele maar een groepsquiz met teams van 4 personen. De quiz is niet alleen bedoeld voor kenners, letterkundigen of quizznerds. Ook al wie gewoon van literatuur en cultuur houden, moet kunnen deelnemen. Er worden ook BV's en BN's - bekende Vlamingen en Nederlanders dus - uitgenodigd. Presentator is theateracteur Warre Borgmans. De opbrengst van de quiz gaat naar een cultureel project van de school. Indien de quizformule aanslaat, is het de bedoeling om één literaire quiz per seizoen te organiseren met afwisselend één in Vlaanderen en één in Nederland. Frank Hellemans